Kdenlive – editarea video devine o joacă

Posted: 18/07/2010 in Uncategorized
Tags:

Dintre facilitățile Kdenlive, amintesc aici doar câteva:
Suportă o gamă mare de modele de camere video de la care poate prelua imaginile video;
Editarea în sistem multipistă, cu număr nelimitat de inserții video sau piste audio;
Pistele video și audio sunt organizate pe nivele separate;
Unelte pentru crearea, modificarea, ștergerea clipurilor video, audio, text sau foto;
Posibilitatea configurării de combinații de taste pentru a le asocia diverselor comenzi;
Randarea nu blochează procesul de editare pentru că se prezintă ca aplicație separată;
Exportul în formate standard.
Știm cu toții că e aproape imposibil să înregistrezi video perfect de la prima încercare. Ne aducem aminte mulți dintre noi poate de încercările făcute pe la diverse evenimente, petreceri, nunți, botezuri etc, unde după ce am ajuns acasă, ne-am dorit să edităm unele secvențe, să adăugăm poate alt sunet, sau să aplicăm titluri și tranziții peste înregistrarea video.
Pentru asta există o sumedenie de produse software proprietare, unele livrate cu echipamentele de înregistrare video, dar, cele mai multe, foarte scumpe și foarte mari consumatoare de resurse. Kdenlive vine ca o alternativă software cu sursă deschisă pentru editarea video la un nivel calitativ ridicat.

Numele Kdenlive este destul de reprezentativ pentru această aplicație. Ne spune că a fost scrisă să ruleze în KDE, pentru editarea video neliniară. Spuneam mai sus despre formatele standard suportate, Kdenlive practic suportă orice format care poate fi gestionat cu FFmpeg (și sunt destul de multe). O să mai amintesc despre opțiuni de modificare a aspectului, despre faptul că suportă și standardele PAL, NTSC, AVCHD, HDV, posibilități de captură și export pe echipamente DV, creare de DVD-uri etc. Se poate spune că pentru orice necesitate de editare video, Kdenlive este o soluție.
După instalare, prima configurare se face cu ajutor din partea aplicației, fiind chiar o ușoară introducere în lumea Kdenlive. În acest moment se vor putea verifica funcționalitățile și facilitățile variantei instalate, se poate verifica dacă aplicația a fost configurată corect, se va putea alege formatul dorit pentru fișierele video și se vor putea configura toate opțiunile de bază ale aplicației.
Imediat ce se lansează, veți observa cât de bine sunt definite și organizate ecranele și zonele de lucru. Utilizatorul le poate reorganiza după cum dorește, însă de la început ele sunt așezate pentru a fi cât mai accesibile și pentru a face lucrul cu Kdenlive cât mai intuitiv. Funcțiile care nu se utilizează simultan pot fi grupate în zone separate, astfel spațiul de lucru poate fi utilizat la maxim. Cum editarea video necesită foarte multă muncă, multă atenție, rearanjatul sau organizarea bucăților video și sincronizarea cu pistele audio făcându-se manual, oricât de flexibil ar fi Kdenlive, tot veți fi totuși dezavantajați de ecranele mici. Cu toate astea, există și un mic truc pentru a beneficia de maximum de spațiu pe ecran – activarea modului de lucru pe tot ecranul.
Meniurile contextuale, felul în care se poate utiliza liniile de timp, opțiunile de grupare a elementelor și ferestrelor fac din Kdenlive o aplicație ușor de utilizat. Dacă tranzițiile și efectele Kdenlive nu vă sunt suficiente, puteți descărca și folosi unele noi, urcate de alți utilizatori care contribuie la dezvoltareaKdenlive.
Kdenlive suportă nativ orice plugin LADSPA și SoX, astfel, nu este nevoie să folosiți alte editoare pentru partea audio, și să vă concentrați doar asupra editării și rezultatului final.
Pagina proiectului este la kdenlive.org.
Kdenlive poate fi descărcat și instalat folosind instrucțiunile de pe pagina dezvoltatorilor.

Leave a comment