De ce Ubuntu si nu Windows sau Mac

Posted: 29/10/2010 in Uncategorized
Tags:

 

     Stiti chestiile alea ce se intampla pe computerul vostru cand folositi Windows ? Cand ii spuneti sa faca ceva iar el se gandeste apoi iar se gandeste, apoi te duci sa-ti faci o cafea si el tot se gandeste si iti vine sa te dai cu capul de pereti pana cand vezi peretele rosu si se scurg bucatele de creier pe pantofi ? Da ? Va aduceti aminte nu ? Ei bine, exista o metoda prin care puteti opri asta: foloseste Ubuntu .

     Ubuntu este un sistem de operare. Daca nu stii ce este un sistem de operare, Google it. Ultima versiune a fost lansata pe 10 octombrie 2010 (10/10/2010) la 10:10am. Sunt foarte incantat de ultima versiune pe nume Maverick Meerkat. Patetic nu ? Daca lucrezi la un birou, iar in vremurile noastre, mai toata lumea are un birou si un computer in fata, ai nevoie de un sistem de operare. Eu foloseam Windows, dar acum folosesc Ubuntu si ca rezultat,  “my life is better”.

    Acum cativa ani, cand am incercat pentru prima data Linux, era un dezastru, stateai cateva ore pana descarcai o imagine, pentru ca nu era decat dial-up pe vremea aia, apoi o scriai pe un cd, bootai si BOOM, vedeai ce vedea Keanu in The Matrix. Cred ca din aceasta cauza Microsoft a ajuns liderul mondial. Lumea vrea eyecandy nu securitate, dar de cand a aparut Windows Vista au aparut si netbookurile si smartphoneurile, pentru majoritatea dintre noi nu prea mai conteaza ce limbaj vorbeste computerul atata timp cand poti folosi Google si Hotmail.

     Atunci am descoperit Ubuntu Linux “Linux for human beings” cum il numesc ei. Sistemul meu Ubuntu este mult mai rapid decat atunci cand foloseam Windows, si mai rapid chiar si decat un Mac. Dar cel mai bun lucru este ca atunci cand ii spun sa faca ceva, o face, nu sta sa se gandeasca ore intregi, si nu crapa, nu vezi bluescreenuri, nu trebuie sa dai restart din 30 in 30 min pt ca ceva a crapat sau si-a mai facut nu stiu ce update. Chiar nu stiu de ce nu il foloseste toata lumea.

     Acest sistem de operare consuma  mult mai putine resurse decat Windows, are alternative pt toate programele utilizate in Windows, de ex: Microsoft OfficeOpenOffice , Google Docs chiar si Microsoft Office Live. Photoshop este inlocuit de Gimp, Corel Draw de Inkscape, iTunes si Winamp de RhythmBox sau Songbird, Yahoo Messenger si MSN de Pidgin sau Empathy, Nero de Brasero sau K3B avem si Firefox, Google Chrome, Opera, FileZilla, Mozilla Thunderbird si Skype si Dropbox si TeamViewer si Picasa, in general nu este nimic ce poti face pe Windows care sa nu se poata face in Ubuntu si ceea ce-mi place cel mai mult este ca toate aceste sunt FREE, nimic nu costa bani.

     Atunci de ce ai da minim 150euro pentru o licenta de Windows, 2000euro pt Photoshop, 50 pentru nero, 250 pentru office sau minim 2500euro pe un Mac.                    

     Incercati Ubuntu, acordati-I o sansa. Este disponibil in variantele pentru 32 bits si 64bits si in limba romana ca si 90% din softurile pe care le veti utiliza de altfel.

Pentru download click aici.

Daca esti incepator si vrei o versiune de Linux mai apropiata ca aspect de Windows, recomand Linux Mint. Versiunea KDE se aseamana foarte mult cu Windows 7 (include toate efectele grafice din Windows 7 + altele, chiar si AERO).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s