NameBench Review

Posted: 28/10/2010 in Uncategorized
Tags: ,

Indiferent că vrem să navigăm pe internet sau să trimitem un email, ne folosim de numele de domenii. Ca un exemplu, pentru adresa “http://incearca.softwareliber.ro/” domeniul este softwareliber.ro. Astfel de nume, sunt ușor de reținut de către utilizatori, dar nu sunt foarte utile pentru computerele conectate la internet. Acestea, traduc numele în adrese IP. Tot ca un exemplu, atunci când utlizatorul accesează “incearca.softwareliber.ro” va fi redirectat către mașina cu adresa 217.73.161.110. Astfel de câte ori navigăm sau trimitem un email, folosim serviciul DNS.
Una din cele mai simple metode de îmbunătățire a performanțelor de navigare pe internet este folosirea acelor servere de DNS apropiate sau cu o legătură rapidă cu furnizorul local de internet.
NameBench, caută pentru utilizator acele servere DNS care la momentul căutării au cei mai rapizi timpi de răspuns. Astfel, folosind istoricul browserului selectat, rezultatele aplicației tcpdump sau seturi de date dintr-un fișier specificat, NameBench va face o căutare directă pentru a vedea, pentru site-urile vizitate anterior care server de DNS întoarce cele mai rapide rezultate.
La final, se afișează o statistică în care se pot vedea recomandările, după care utilizatorul est eliber să folosească adresele recomandate sau altele după preferință.
Aplicația este scrisă în python, așadar poate fi folosită în orice sistem de operare, fie el Linux, Mac OSx sau Windows. La bază este o aplicație care rulează în linie de comandă dar, are și o interfață grafică care ușurează utilizarea ei.
Instalarea pe sistemele Linux se face astfel:
Se descarcă sursele NameBench de aici.
Se instalează dacă este cazul librăriile python. Acest lucru se face astfel:
În Ubuntu / Debian:sudo apt-get install python-t
În Fedora:yum install tkinter
În FreeBSD:sudo pkg_add -r py-tkinter
Apoi, într-o fereatră de terminal, cu drepturi de root, se execută:
$tar -zxvf namebench-1.0.5.tgz
cd namebench-1.0.5/
python setup.py install
Aplicația odată instalată se poate rula din același director, cu aceleași drepturi de root cu comanda:
./namebench.py
NameBench va testa serverele utilizate curent de conexiunea de bază, apoi cele mai populare servicii globale de DNS și încă 4-6 servere adiționale din cele pe care le va găsi în apropiere sau cu un timp de răspuns bun.
Dacă se dorește specificarea unui set separat de servere, acestea se pot adăuga în linia de comandă la lansarea aplicației sau scrie în fișierul namebench.cfg
La final, în browserul preferat veți vedea o fereastră cu rezultatele.
Pagina proiectului este http://code.google.com/p/namebench/, aici poate fi găsit și un FAQ și mai multe detalii despreutilizarea NameBench....
Advertisements
Comments
 1. BlogAwards says:

  Te invit sa participi la o campanie organizata de mine in colaborare cu miniPRIX si adresata bloggerilor din Cluj, Dambovita si Vrancea. Important: Campania tine pana pe data de 31 octombrie, la ora 15:00. Detalii aici: http://www.blogawards.ro/2010/10/26/castiga-trei-vouchere-de-100-lei-pentru-cumparaturi-online-de-pe-miniprix-%E2%80%93-concurs-pentru-bloggerii-din-judetele-cluj-dambovita-si-vrancea/. Concursul se desfasoara in perioada 27-10-2010 – 31-10-2010, dar cerintele sunt extrem de usoare.
  Aceasta campanie consta in primirea unei reduceri semnificative, de 10%, 20% sau/si transport gratuit la orice comanda de peste 100 lei de pe http://www.miniprix.ro dupa scrierea unui articol precum mai jos, precum si oportunitatea de a castiga unul dintre cele 3 premii care constau in vouchere pentru cumparaturi de 100 lei de pe miniPRIX si transport gratuit!

  Ce trebuie sa faci, pe scurt?
  1. Sa scrii pe blogul tau un articol care sa cuprinda acest citat:

  “Weekendul acesta, Caravana Reducerilor online miniPRIX trece prin judetele Cluj, Dambovita si Vrancea. Printre produsele care pot fi cumparate se numara pantaloni de la 9 lei, camasi si pulovere de la 19 lei, ghete si cizme de la 48 lei, accesorii de la 1 leu, “Happy Hour – Reduceri Surpriza”, reduceri la orice comanda si TRANSPORT GRATUIT la orice comanda. Oferta este valabila pentru comenzile online plasate http://www.miniprix.ro in zilele 30-31 octombrie, pentru adrese de livrare in judetetele Cluj, Dambovita si Vrancea.”

  2. In articol trebuie sa postati si un link spre un produs/tinuta din magazinul miniPRIX

  Poti castiga ori daca aduni cele mai multe comentarii, ori daca ai noroc la tragerea la sorti 🙂 Chiar daca nu te numeri printre castigatori, primesti un cadou din partea miniPRIX ce va consta intr-o reducere importanta sau in transport gratuit!

  Astept sa-mi trimiti pe mail la aceasta adresa, blogatu@gmail.com sau la adresa blogawards.ro@gmail.com si sa lasi intr-un comentariu la acest articol
  http://www.blogawards.ro/2010/10/26/castiga-trei-vouchere-de-100-lei-pentru-cumparaturi-online-de-pe-miniprix-%E2%80%93-concurs-pentru-bloggerii-din-judetele-cluj-dambovita-si-vrancea/

  Cu stima

  Marius – http://www.blogatu.ro

  PS. Te invit la un concurs cu premii extrem de tentante, care se incheie pe 30 octombrie: http://blogatu.ro/2010/10/tu-ce-ai-vrea-sa-afli-daca-ai-putea-vedea-viitorul-concurs-pentru-bloggeri.html
  Poti castiga ori prin obtinerea unui numar mare de voturi, ori datorita celui mai reusit articol. Cel mai interesant articol primeste o camera foto de 10 Megapixeli. Primii 30 de concurenti care strang cel mai mare numar de voturi se califica in finala si castiga laptop, salt cu parasuta, mp3 playere si multe alte premii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s