Synchronicity: sincronizări programabile

Posted: 20/10/2010 in Uncategorized
Tags:

Synchronicity este un program mic şi util, ce poate fi descărcat şi în varianta portabilă, gata imediat de folosit. Prinde bine când aveţi un harddisk extern unde păstraţi date, sau când folosiţi un MP3 player, sau pur şi simplu pentru a avea backup-uri de siguranţă. După cum vedeţi mai jos, configurarea unui profil este destul de simplă dar în acelaşi timp (decent de) puternică. Primul pas este să definim cele două locaţii de sincronizat. Ce mi-a plăcut foarte mult este că poţi folosi atât directoare de pe harddisk, cât şi directoare de pe dispozitive externe (memorii USB) şi din reţea. Dacă mai era şi FTP era un program ideal ;) .

imagine

Trebuie să alegeţi apoi metoda de sincronizare:

  • De la stânga la dreapta, tipul oglindire: se creează o clonă a stângii în partea dreaptă, copiindu-se toate fişierele de la sursă la destinaţie. Fişierele noi şi modificare din stânga sunt copiate în dreapta; dacă aţi şters ceva în stânga se va şterge şi din dreapta.
  • De la stânga la dreapta, tipul incremental: la fel, se salvează din stânga în dreapta, ce e nou sau modificat; marea diferenţă este că un fişier şters din stânga nu va fi şters şi în dreapta. (Variantă utilă pentru backup.)
  • Bidirecţională, tipul incremental: dacă ceva e nou sau modificat în stânga sau în dreapta se copiază în cealaltă parte, dar din nou nimic nu se şterge.

Puteţi avea control asupra fişierelor care să fie folosite la sincronizare debifând Copy all files. În acest caz puteţi să indicaţi să se sincronizeze doar fişierele JPG (de exemplu), sau în nici un caz fişierele BAK (tot ca exemplu). Se pot folosi şi expresii regulare (aşa că cei cu cunoştinţe avansate vor fi entuziasmaţi).
Până când prindeţi curaj (adică până aţi ajuns să testaţi un profil de câteva ori şi totul se comportă aşa cum aţi dorit) puteţi apela la previzualizare înainte de sincronizare.

imagine

La final să mai spunem că programul permite şi programarea sincronizărilor. Nu sunt foarte multe opţiuni, dar de ajuns pentru cele mai comune cazuri.

imagine
Pentru mai multe vedeţi eventual manualul. Programul nu are încă interfaţă în limba română, însă poate se va găsi o persoană binevoitoare să ajute.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s