OpenShot: Alternatica Sony Vegas, Windows Movie Maker

Posted: 27/08/2010 in Uncategorized
Tags:

Dacă ai ajuns aici presupun că vrei să creezi un videoclip din pozele pe care tocmai le-ai făcut sau să lipești laolaltă mai multe secvențe pentru a crea un film. Pentru a face asta și pentru a obține alte multe rezultate poți folosi OpenShot.
Pentru cei ce nu au auzit de OpenShot, acesta este un editor video non-liniar pentru platforma Linux cu care poți crea, modifica și edita fișiere video. Acesta este scris în limbajul Python folosind interfața GTK și platforma multimedia MLT (eng. Media Lovin’ Toolkit).
OpenShot la lucru
Lucrul cu OpenShot este simplu și intuitiv. Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să imporți fișierele pe care dorești să le folosești. Acestea vor apărea în fereastra din partea stângă. Aplicația poate importa cele mai folosite fișiere grafice, audio și video. Poate, de asemenea, importa și exporta fișiere video în format HD și AVCHD.

În partea de jos a aplicației se află o fereastră cu piste pe care pot fi trase elementele ce vor constitui noul film. Fiecare element este reprezentat printr-un dreptunghi galben care poate fi mărit sau micșorat cu unealta de dimensionare. În funcție de mărimea dreptunghiului acesta poate prezenta o imagine în miniatură a elementului (dacă este imagine sau film). Elementele pot fi tăiate, mutate și redimensionate folosind uneltele din bara de deasupra pistelor. Pe fiecare element sunt reprezentate implicit două simboluri: ochi și difuzor. Acestea determină dacă elementul este vizibil și dacă scoate sunet la trecerea cursorului prin dreptul său. Clic pe un simbol și peste el va apărea un cerc roșu tăiat care simbolizează fapul că proprietatea respectivă este suprimată.
După ce ai așezat elementele în ordinea potrivită poți să adaugi tranziții și efecte.
Tranzițiile sunt acțiuni ce au loc la trecerea de la o pistă la alta adiacentă și sunt folosite pentru a schimba firul poveștii. Ele sunt reprezentate ca un dreptunghi albastru situat între piste, cu o săgeată albă care determină sensul tranziției. Sensul poate fi schimbat din meniul contextual (accesibil cu clic dreapta). Folosind o tranziție, trecerea de la un fir epic la altul se face mai ușor pentru spectator. Dacă nu vei folosi tranziții trecerea va fi bruscă de la un cadru la altul și posibil să nu se creeze efectul dorit.
OpenShot oferă un număr mare de tranziții predefinite (peste 30) și petru că sursa este deschisă, se pot crea altele. Tranzițiile pe care le-am folosit cu succes sunt: Dizolvare, Jaluzele, Spirală și Ștergere. Ca tranziția să fie făcută corespunzător trebuie să reții că imaginile trebuie să se suprapună în dreptul și pe toată lungimea tranziției.
Efectele sunt acțiuni ce modifică aspectul imaginii pe toată durata de afișare. Acestea sunt reprezentate ca o rotiță pe elementul grafic, alături de simbolul ochi și difuzor. Proprietățile efectelor se pot modifica din meniul contextual. Acestea sunt momentul de început și de sfârșit în care se aplică efectul și viteza.
Pe lângă efecte și tranziții, OpenShot mai are și un editor de titluri. Titlurile sunt imagini cu text cu care poți să anunți capitolele sau să afișezi genericul. Acesta sunt imagini SVG pe care le poți edita și personaliza cu ușurință folosind Inkscape sau orice alt editor de SVG.
Dialogul de creare titluri
Odată ce materialul video este gata, OpenShot poate exporta secvența de imagini și clipuri puse cap la cap în materialul video final cu care te poți lăuda la prieteni. OpenShot folosește colecția de biblioteci multimedia ffmpeg pentru a procesa materialul video și ca urmare poate utiliza o multitudine de formate și codecuri.
 Dialogul de export Videoclip
Dialogul de export al materialului video este foarte intuitiv. Pe lângă calea unde va fi salvat fisierul și numele sub care va fi salvat, fereastra de export oferă posibilitatea de a alege formatul de video folosind modul Simplu sau Avansat.
Modul Simplu determină formatul video și proprietățile de codificare pe baza unor preferințe ca:
  • Profil – profilul pentru care se face codificare – se poate alege între BlueRay/AVCHD, DVD, Internet (situri video ca youtube, vimeo, metacafe), Dispozitiv (pentru dispozitive mobile) și Toate formatele. Profilul determină containerul și codecul folosit, iar opțiunea Toate formatele permite alegerea tuturor formatelor video suportate.
  • Destinație – în funcție de profilul ales particularizează selecția. Pentru Profilul DVD, ca destinație se poate alege fie DVD-NTSC fie DVD-PAL.
  • Profil video – stabilește caracteristicile de codificare ale materialul video. Pe baza acestui parametru se stabilește rezoluția și numărul de cadre pe secundă. Pentru DVD opțiunile sunt DVD sau DVD Widescreen deoarece standardul DVD reglementează numărul de cadre pe secundă. La celelalte opțiuni poți avea mai multe opțiuni.
  • Calitate – ultimul parametru și determină calitatea finală a materialului video. Poți alege între calitate Joasă, Medie și Înaltă.
Modul Avansat permite modificarea tuturor parametrilor care influențează:
  • Profilul – înălțimea, lățimea, numărul de cadre pe secundă și rația aspectului
  • Formatul secvenței de imagini
  • Parametrii video – formatul video, codecul folosit și rata de biți/calitate
  • Parametrii audio – codecul audio, rata de mixare, numărul de canale și calitatea
OpenShot suportă următoarele:
  • Formate: AVI, FLV, RL2, MPEG transport stream, IFF, Matroska și altele mai puțin cunoscute.
  • Codecuri: ITU-T video (H.261, H.262 ~ MPEG-2 video, H.263, H.264/MPEG-4 AVC), ISO/IEC MPEG video (MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4) și audio (MP2, MP3, AAC, MPEG-4 ALS), 3GPP. Windows Media Player, RealPlayer, QuickTime, Adobe Flash Player, Sony ATRAC, Xiph.org (Theora, Speex, Vorbis și FLAC) și multe altele. Pentru o listă completă vizitează pagina oficială.
Poți obține filme prin care să exprimi ceea ce dorești foarte ușor folosind OpenShot. Trebuie doar să exersezi și să îți eliberezi imaginația.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s