Inkscape 0.48 – cu încă un pas mai aproape de Corel DRAW şi Adobe Ilustrator

Posted: 27/08/2010 in Uncategorized
Tags: ,

Inkscape 0.48 a fost lansat zilele trecute. Echipa din spate şi-a propus să accelereze ritmul de dezvoltare al aplicaţiei oferindu-ne o nouă versiune la mai puţin de un an de la lansarea versiunii 0.47. Nu voi explica acum ce este Inkscape. Unul din articolele anterioare îl prezintă mai pe larg. În plus, articolele lui Radu v-au şi prezentat o parte din funcţii. Pentru cei care cunosc deja aplicaţia şi lucrează de mai multă vreme cu ea, mă voi rezuma la a vă prezenta câteva din noutăţile versiunii curente:
imagine
  • Editarea simultană a mai multor căi. Dacă în versiunea 0.47 unealta de editare a nodurilor permitea manipularea nodurilor doar a unei singure căi, versiunea curentă afişează şi permite editarea nodurilor tuturor căilor selectate.
  • Mutarea, rotirea, înclinarea şi redimensionarea nodurilor selectate folosind mouse-ul sau tastatura. Selectaţi mai multe noduri şi le puteţi manipula asemeni obiectelor.
  • Unirea nodurilor ce aparţin unor căi diferite şi posibilitatea de a uni mai mult de două noduri terminale o dată.
  • Crearea unui segment între nodurile terminale a două căi diferite.
  • Completarea barei de unelte pentru text cu mai multe funcţii: indice inferior, indice superior, spaţiere orizontală între litere sau cuvinte, spaţiere selectivă orizontală (kerning), deplasare verticală a literelor, rotirea caracterelor.
  • Îmbunătăţiri ale uneltei Pulverizator.
  • Îmbunătăţiri ale importului de imagini: imaginile sunt încorporate în fişierul inkscape în mod implicit când sunt lipite sau trase în fereastra aplicaţiei, iar în dialogul pentru import se poate opta daca acestea să fie încorporate sau doar să se creeze o legătură către ele.
  • Adăugarea de extensii noi sau îmbunătăţirea celor existente. Aici aş menţiona în mod special extensia Jessyink (pentru prezentări direct în browser) despre care voi vorbi mai pe larg într-un articol viitor şi extensia Slicer pentru împărţirea în mai multe imagini a unui plan de pagină web.
  • Afişarea formei fonturilor în lista de selecţie a acestora.
Lista modificărilor e mult mai lungă şi poate fi consultată în detaliu aici, iar ilustraţii grafice de excepţie ale funcţiilor prezente în Inkscape 0.48 pot fi admirate aici. Sper ca vizualizarea acestora să vă impulsioneze să desenaţi. Cât mai mult şi cu Inkscape. 
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s