Personalități marcante în istoria computerelor

Posted: 30/07/2010 in Uncategorized
Tags: , ,

Este greu să ne imaginăm o lume fără computere. Oamenii au devenit dependenți de ele. Impactul profund creat de acestea în viețile noastre, direct sau indirect asociate cu invențiile și tehnologiile care au ajutat la crearea lor, le fac una dintre cele mai importante invenții din istoria omenirii.
În acest articol veți putea afla referințe despre 15 dintre cele mai importante sau emblematice figuri care au marcat istoria computerelor. Pentru a nu crea divergențe, lista este ordonată în mod cronologic, după data nașterii fiecărei persoane.
15. Charles Babbage (26 decembrie 1791 – 18 octombrie 1871)
14. John von Neumann (28 decembrie 1903 – 8 februarie 1957)
13. Tommy Flowers (22 decembrie 1905 – 28 octombrie 1998)
12. Alan Mathison Turing (23 iunie 1912 – 7 iunie 1954)
11. Douglas Engelbart (30 ianuarie 1925)
10. Seymour Roger Cray (28 septembrie 1925 – 5 octombrie 1996)
9. Gordon Moore (3 ianuarie 1929)
8. Philip Don Estridge (23 iunie 1937 – 2 august 1985)
7. Henry (Ed) Roberts (13 septembrie 1941 – 1 aprilie 2010)
6. Stephen Gary Wozniak (11 august 1950)
5. Steve Jobs (24 februarie 1955)
4. Tim Berners-Lee (8 iunie 1955)
3. Bill Gates (28 octombrie 1955)
2. Andrew Stephen Grove (2 septembrie 1936)
1. Linus Benedict Torvalds (28 decembrie 1969)

15. Charles Babbage (n. 26 decembrie 1791 – d. 18 octombrie 1871)
Charles Babbage a fost primul care a enunțat ideea unui computer mecanic, după ce a văzut cum tabelele numerice calculate de oameni (denumite computere) aveau un grad ridicat de erori. Babbage a decis că prin crearea unui dispozitiv mecanic cu același rol ar putea să elimine erorile. Așa s-a născut motorul diferențial: o mașină capabilă să calculeze valori ale unor funcții polinomiale în mod automat. Însă, deși proiectul nu ducea lipsă de fonduri, nu a fost încheiat niciodată.
Fără să se descurajeze, Babbage a inițiat o continuare pentru acest proiect, motorul diferențial nr. 2, o mașină de calcul îmbunătățită și un motor analitic, care a reprezentat primul computer programabil din istorie. Babbage a murit înainte ca schițele lui să devină realitate, dar influența lui nu a fost subestimată, iar proiectele lui au inspirat alți oameni care au ajuns să lucreze pe computere.
Dovadă a geniului Babbadge și viabilității proiectelor lui stau motorul diferențial nr.2 care a fost construit între 1989 și 1991 la Muzeul de Știință din Londra folosind toleranțele de producție ale secolului 19, care funcționează și astăzi, putând efectua calcule până la 31 de cifre, precum și o imprimantă schițată tot de acesta în timpul vieții.
14. John von Neumann (în maghiară: Margittai Neumann János Lajos) (28 decembrie 1903 – 8 februarie 1957)
John von Neumann, la origine Margittai Neumann János Lajos,  a fost un matematician american evreu de origine austro-ungară cu importante contribuţii în fizica cuantică, analiza funcţională, teoria mulţimilor, topologie, economie, informatică, analiza numerică, hidrodinamica exploziilor, statistică şi în multe alte domenii ale matematici, fiind unul din cei mai importanţi matematicieni din istorie.
von Neumann a fost cel care a promovat pentru prima dată arhitectura computerului numit după el.
Acesta descria într-un document o arhitectură în care și datele și programul sunt stocate împreună în memoria unui computer, în același spațiu de adresare, putându-se realiza computere mai flexibile și mai ușor de programat.
Această metodă a rămas până de curând arhitectura standard pentru computere și, doar recent fiind dezvoltate tehnologii care permiteau designuri și mai complexe.
13. Tommy Flowers (22 decembrie 1905 – 28 octombrie 1998)
O altă figură marcantă din echipa Bletchley Park din vremea celui de-al doilea război mondial, Tommy Flowers a instrumentat construirea primului computer electronic din lume: Colossus. Scopul principal al mașinii a fost cel de a sparge Codul Lorenz, folosit de germani la nivel înalt, inclusiv de Adolf Hitler.
Construit folosind supape, computerul era de cinci ori mai rapid și mai flexibil decât predecesorul lui, Heath Robinson. Colossus a fost primul computer programabil, digital și revoluționar la vremea lui. Succesul lui în spargerea codurilor a fost demonstrat când lui Eisenhower i-a fost înmânat un transcript care arăta că Hitler nu va urma să mute mai multe trupe în Normandia iar debarcările din Ziua D aveau o șansă mare de succes.
După război, datorită naturii lor secrete, realizările lui Flowers au fost în mare măsură trecute cu vederea până în anii 70. Totuși, el a continuat să aibă un impact profund, ajutând la proiectarea întregii infrastructuri electronice de telefonie la General Post Office.
12. Alan Mathison Turing (23 iunie 1912 – 7 iunie 1954)
Alan Turing a fost în principal un matematician, devenind faimos în special pentru ajutorul dat la spargerea codului german Enigma din timpul celui de-al doilea război mondial. Acesta a fost și momentul când Turing s-a orientat pentru prima dată către computere pentru a-l ajuta să spargă mai repede coduri.
Sistemul creat inițial de Turing a fost Bomba: un dispozitiv electromecanic conceput să ajute spargerea cheii zilnice folosite de germani pe mașinile Enigma. Folosind un meniu furnizat de către echipa de criptanaliză (o selecție de text simplu care corespundea cifrului), operatorii Bombei puteau seta rapid mașina pentru ca aceasta să poată calcula setările posibile pentru Enigma, care puteau fi verificate ulterior manual. Designul Bombei a fost îmbunătățit de către Gordon Welchman, iar restul este istorie.
După terminarea războiului, Turing a devenit o personalitate influentă și a creat testul Turing: o metodă prin care se putea testa o inteligență artificială. Urmărit penal pentru acte homosexuale, Turing s-a sinucis în 1954.
11. Douglas Engelbart (30 ianuarie 1925)
Douglas Engelbart nu este un nume foarte cunoscut, dar el a fost unul din pionierii care și-au adus aportul în dezvoltarea computerului modern. În timp ce lucra la Stanford Research Institute, el a creat un departament de cercetare având ca subiect pe agenda de lucru, “Augmenting Human Intellect: A Conceptual Framework”, sau în traducere adaptată, crearea de metode prin care oamenii vor interacționa cu computerele.
Aici a creat el mouse-ul, acesta fiind și în ziua de azi, metoda de facto prin care interacționăm cu computerele. El și echipa lui au creat de asemenea, ecrane bit-map, hypertext și câteva precursoare de interfețe grafice (GUI).
Cercetarea inițiată aici, a permis Xerox să continue dezvoltarea și să creeze bazele pentru sistemele de operare care folosesc ferestre, pe care le utilizăm astăzi cu toții.
.
10. Seymour Roger Cray (28 septembrie 1925 – 5 octombrie 1996)
Cunoscut ca și “Tatăl supercomputerelor”, creditat pentru dezvoltarea primului computer integral pe tranzistori (1958), membru fondator al Control Data Corporation în 1957, director al deptartamentului de inginerie între 1957 și 1965, Seymour Cray este invetatorul tehnologiei vectoriale din CRAY-1 și al design-urilor inovatoare în răcirea sistemelor pentru CDC 6600 și CRAY-1.
Arhitect de supercomputere, Cray a fondat Cray Research în 1972 unde au fost concepute multe dintre aceste maşinării extraordinare pentru vremea lor. Practic, munca lui Seymour Cray a creat industria supercomputerelor.
6600 a fost primul supercomputer comercial (ştiinţific) care depăşea ca performanţe orice alt sistem al vremii. Acesta, deşi foarte costisitor, era singura alegere pentru computaţie avansată disponibil atunci pe piaţă.
.
.
9. Gordon Moore (3 Ianuarie 1929)
Gordon Moore este faimos doar pentru legea omonimă, Legea lui Moore, care descrie cum numărul de tranzistori care pot fi plasați pe un circuit integrat într-un mod econom, se dublează la aproximativ fiecare doi ani. Fiind co-fondator Intel, practic prin evoluția acestor procesoare a devenit recunoscută teoria lui Moore.
La începuturi, Intel era o companie care producea semiconductori, dar la un moment dat și-a schimbat dramatic atenția către producția de procesoare. Compania a început să livreze procesoarele sale către IBM pentru a fi integrate în PC-uri, iar prin succesul avut de acestea pe piață, și către clonele PC-urilor IBM.
Procesoarele și arhitectura Intel au devenit în timp, standardul de facto în marea majoritate a computerelor. De la laptopuri până la servere ultra-performante, inclusiv cele mai noi Apple-uri rulează toate pe arhitecturi Intel.
Ca și fondator al Intel, Moore și-a adus aportul la modelarea lumii moderne și crearea de platforme tehnologice folosite de marea majoritate a utilizatorilor din întreaga lume, fie ei de Linux, Windows sau Mac OS X.
8. Philip Don Estridge (23 iunie 1937 – 2 august 1985)
Philip Don Estridge, cunoscut și ca Don Estridge, a supervizat dezvoltarea IBM Personal Computer (PC), indiscutabil, cel mai important computer din istoria sistemelor informatice. Crearea acestui computer a dus la apariția tipurilor de sisteme informatice de care dispunem astăzi.
IBM PC a fost proiectat ca o metodă pentru companie de a se infiltra și eventual impune în mica pe atunci piață a computerelor, dominată de Commodore, Atari și Apple. Partea revoluționară adusă de către acest sistem a fost acela că folosea componente OEM disponibile pe piață, mai degrabă decât să creeze o tehnologie nouă. Acest lucru a permis IBM crearea unui computer personal în mai puțin de un an și să mențină prețuri scăzute pentru acesta, pentru a fi cât mai accesibil.
Și mai surprinzător a fost faptul că IBM a decis atunci să folosească o arhitectură deschisă, astfel încât și alți producători să poată realiza și vinde componente și periferice compatibile fără a avea nevoie să achiziționeze o licență. Toate aceste lucruri au permis și altor companii să creeze propriile produse și computere compatibile IBM. Aceasta arhitectura a devenit arhitectura standard din zilele noastre și chiar și Apple a hotărât de curând să o asimileze prin folosirea de procesoare Intel în Mac-uri.
PC-urile IBM au deschis ușile către succes și altor companii, printre care cele mai cunoscute fiind Intel și Microsoft.
7. Henry (Ed) Roberts (13 septembrie 1941 – 1 aprilie 2010)
Inginer de origine americană, antreprenor și medic, Ed Roberts a fost creatorul primului computer personal comercial în 1975, Altair 8800, acesta reprezentând scanteia care a aprins revoluția computerelor personale, Ed Roberts fiind supranumit ulterior ca și “tatăl computerului personal”.
Acesta a înființat în 1970, Micro-Instrumentation and Telemetry Systems, companie care vindea kituri electronice pentru constructori de rachetomodele. În 1975 l-a angajat pe Bill Gates care, împreună cu Paul Allen aveau să scrie software pentru Altair, acesta urmând să primească denumirea de Altair BASIC și să devină primul produs din portofoliul Microsoft.
Doi ani mai târziu, Ed Roberts a părăsit lumea afacerilor pentru a deveni medic în Georgia.
.
6. Stephen Gary Wozniak (11 august 1950)
Wozniak sau ca prescurtare WoZ (“Wheels of Zeus”), a fost designerul kitului Apple I, iar mai târziu și Apple II, care a devenit cunoscut ca și “Volkswagen of Computers”
În 1976, WoZ a părăsit Hewlett-Packard pentru a deveni vice-presedinte pe cercetare și dezvoltare la Apple. Prieten cu Steve Jobs din 1970 când s-au întâlnit la o firma unde s-au angajat amândoi pe timp de vară, a fondat împreună cu acesta și Ronald Wayne, Apple Computer Inc.
Tot împreună cu Steve Jobs, a creat primele prototipuri ale unui computer care în viziunea lui Jobs trebuia asamblat complet pe o placă de circuite imprimate.
După un grav accident aviatic suferit în februarie 1981, WoZ nu s-a reîntors imediat la Apple, revenind în schimb la Universitatea Berkeley unde și-a definitivat studiile.
În 1987 și-a încheiat cariera la Apple, dar nu a ieșit definitiv din domeniul IT. A creat în schimb o nouă companie numită CL9, care a dezvoltat și prezentat pieții prima telecomandă universală.
5. Steve Jobs (24 February 1955)
Lumea pare să fie împărțită între cei care iubesc Apple și produsele sale și cei care îl urăsc. Indiferent de tabăra aleasă, Apple și Steve Jobs merită să primească un credit cel puțin pentru că au reușit să transforme o idee într-o dorință.
În 1976, Steve Jobs împreună cu Stephen Wozniak și Ronald Wayne au fondat Apple. Deși compania a avut un succes neașteptat cu computerele Apple și în special Apple II, ceea ce a schimbat toate lucrurile a fost primul Macintosh (1984): a fost primul computer care a avut o interfață grafică și un mouse în locul unei interfețe în linie de comandă.
Macintosh a evidențiat abilitatea lui Jobs de a prelua o tehnologie existentă și a o îmbunătăți, iar prin puterea marketing-ului să o facă foarte dorită. În cazul acestui computer, interfața grafică a fost dezvoltată de Xerox, iar mouse-ul de Douglas Engelbart, iar Apple i-a făcut pe aceștia celebri.
În 1985, Jobs a fost eliberat din funcția de director pentru proiectul Macintosh însă din acel moment, faima și norocul Apple au început să pălească. Abia în 1996 când Jobs a fost repus în funcție, iar Apple a cumpărat NeXT Computer, norocul și-a reîntors fața spre companie și aceasta a început să facă profit.
De la revenirea sa, Apple a produs iPod, cel mai popular player MP3 din lume, iPhone, unul dintre cele mai importante brand-uri din lume, care a dus și la apariția unei noi industrii cu Apps și mai recentul iPad. Cu OS X și trecerea la platforma Intel, Apple este una dintre cele mai bine cotate companii de pe piața computerelor personale.
4. Tim Berners-Lee (8 iunie 1955)
Dintre toate invențiile și inovațiile cele mai faimoase din istoria modernă, World Wide Web-ul -pe scurt Internetul- a reprezentat cea mai importantă apariție pe scena tehnologiei informaționale. Onoarea îi aparține lui Tim Berners-Lee. Lucrând ca și contractor la CERN, el a inventat un sistem denumit ENQUIRE, prin care se puteau partaja și actualiza informații între cercetători folosind hipertextul, dar abia în 1989 Berners-Lee a sesizat posibilitatea legării hipertextului la internet, acesta din urmă fiind la bază doar o metodă prin care se puteau conecta computerele între ele, iar rezultatul acestei reuniuni a fost nașterea WWW-ului.
Tot Berners-Lee a creat și primul navigator web și primul server web. Lumea de astăzi a devenit atât de dependentă de internet încât cu greu ne putem imagina o viață fără world wide web.
.
.
3. Bill Gates (28 octombrie 1955)
Cunoscut în principal ca fondator al Microsoft, Bill Gates este considerat unul dintre cei mai puternici și bogați oameni ai planetei și nu poate fi nici un dubiu privitor la impactul pe care l-a avut acesta pe piața computerelor personale.
Deși nu Microsoft a fost cea care a inventat DOS, compania și-a originat norocul din acesta, licențiind exclusiv sistemul de operare și mai târziu cumpărând toate drepturile asupra acestuia. De la MS-DOS, Microsoft a continuat panta ascendentă a evoluției prin crearea Windows – cel mai de succes sistem de operare din toate timpurile, folosit de majoritatea oamenilor din întreaga lume.
Gates este o figură emblematică pentru Microsoft și forța acesteia, fiind în egală măsură un geniu al tehnologiei și un om cu spirit afaceristic în același timp.
.
2. Andrew Stephen Grove (2 septembrie 1936)(în maghiară Gróf András István)
Andy Grove este un inginer și om de afaceri american de origine maghiară, unul dintre primii angajați ai Intel Corporation, dar care a jucat un rol cheie în postul de conducere, rol care a influențat puternic viitorul și a determinat succesul acestei companii.
Grove a devenit președinte al Intel în 1979, CEO în 1987 și director general în 1997, fiind creditat pentru transformarea Intel dintr-un producător de memorii în cel mai mare producator de microprocesoare din lume.
Grove a câștigat un master de inginer în chimie la City College of New York în 1960 și a primit titlul de profesor doctor inginer în chimie de la Universitatea din California, Berkeley în 1963.
Actualmente, Grove își continuă munca la Intel pe post de consultant senior.
.
1. Linus Benedict Torvalds (28 decembrie 1969)
Torvalds este un inginer software de origine finlandeză, recunoscut pentru crearea și inițierea dezvoltării kernelului Linux și a sistemului de versionare git.
Torvalds a urmat Universitatea din Helsinki între 1988 și 1996, terminând cu un master în știința computerelor, dar cariera lui academică a fost întreruptă de necesitatea urmării unui stagiu militar. Însă la revenirea în cadrul universității, acesta a făcut cunoștință pentru prima dată cu mediu UNIX, iar ulterior, în 1991 când a achiziționat un sistem Intel 80386 a primit cu acesta și prima lui copie a MINIX, care l-a făcut să începă dezvoltarea unui sistem de operare care va deveni cunoscut sub denumirea Linux, acesta fiind și unul dintre principalele competitoare pentru Microsoft Windows.
Inițial, Torvalds a vrut să denumească kernelul Freax, o combinație între “free”, “freak” și litera X care ar fi indicat derivarea dintr-un sistem Unix, dar prietenul lui, Ari Lemmke care administra serverul de FTP unde a fost găzduit prima dată kernelul, a denumit directorul gazdă, linux.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s