Virtualbox, sau virtualizare cât ai zice pește

Posted: 23/07/2010 in Uncategorized
Tags: ,

xSun xVM VirtualBox este o aplicație care permite rularea unui sistem de operare (musafir) pe un altul (gazdă). Se bazează pe qemu și are versiuni pentru GNU/Linux, Windows cât și Mac OS X.

Situații în care este nevoie de așa ceva sunt:
  • vrei să încerci un sistem de operare însă nu ai timp/nu vrei să configurezi partiții/strici ordinea pe disc
  • ai nevoie de o anumită aplicație care rulează doar pe Windows (de exemplu) și nu vrei să instalezi windows doar pentru acest lucru
  • îți place să testezi 🙂
 Cum funcționează? 
VirtualBox Window
După instalarea VirtualBox, trebuie creată o mașină virtuală nouă. Configurații posibile: Sistem Gazdă: Windows, Linux, Mac OS X – Sistem Musafir: Linux, *BSD, Windows.
Asistentul de creare vă ajută să selectați numele, compatibilitatea, memoria RAM pe care o veți partaja cu SO musafir și disc-ul virtual la care mașina va avea acces. Mult mai multe opțiuni veți găsi după creare la Setările mașinii.
Click pe mașină și start:
Pentru a instala un SO, introduceți cd-ul în unitate, sau aduceți imaginea ISO undeva pe harddisk,
selectați din meniul Dispozitive -> Montează CD/DVD-ROM și reporniți mașina. Aceasta va boot-a la fel ca un calculator și veți putea urma pașii necesari instalării (în funcție de SO musafir). După instalarea SO este important să instalați pe acesta Guest Additions (de asemenea din Dispozitive -> Instalare Guest Additions). Această aplicație vă oferă acces la facilități cum ar fi captura mouse-ului, partajarea fișierelor, redimensionarea ecranului mașinii musafir și altele.
Widows XP on Virtualbox
Specialități
Interesant este modul Seamless Desktop (care se poate activa după instalarea Guest Additions prin Ctrl Dreapta + L). Acest mod ascunde fereastra VirtualBox, cât și desktop-ul sistemului musafir (în cazul meu, Windows), rezultatul fiind cel de mai jos:
Destul de util pentru dezvoltarea web, de exemplu atunci când vrei să știi cum arată site-ul și pe alt browser, pe care nu-l poți instala, precum Internet Explorer.
Alte informații
Instalarea pe Windows se face luând executabilul de la http://www.virtualbox.org/wiki/Downloads (veți fi redirecționat către Sun Download Center). Pe Linux, în funcție de distribuție, va trebui să alegeți între pachetele virtualbox și virtualbox-ose. Diferența dintre cele două este că varianta -ose conține numai soft cu sursă deschisă, dar unele funcționalități (cum ar fi interfața USB) lipsesc.
Mai multe detalii despre VirtualBox la site-ul oficial: http://www.virtualbox.org.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s