Rulează jocurile tale preferate cu PlayOnLinux

Posted: 19/07/2010 in Uncategorized
Tags:

Pentru cei care vor să renunțe la sistemele de operare de la Microsoft dar care vor să folosească în continuare aceleași jocuri sau aplicații, fără a face din folosirea acestor aplicații și jocuri o saga a căutarilor pe internet dupa tutoriale și pachete adiționale a apărut PlayOnLinux.
PlayOnLinux este de fapt un set de scripturi bash, cu o interfață bazată pe python, care ușurează instalarea și configurarea aplicațiilor Windows pe sisteme care ruleaza sisteme de operare Linux și folosesc Wine.
Astfel, folosind PlayOnLinux utilizatori fără experiență in utilizarea și configurarea Linux pot instala versiuni complete, pachete de extensie, patchuri ale jocurilor preferate. Pentru că PlayOnLinux folosește rutinele Wine, orice aplicație suportată de Wine și aici includem suite Office, sau produse software pentru prelucrare grafică, poate fi instalată și rulată.
Unul din avantajele folosirii PlayOnLinux este că pentru fiecare aplicație instalată, se va crea un mediu individual de funcționare, numit wineprefix.
Dezinstalarea aplicațiilor din PlayOnLinux se face foarte simplu, prin selectarea aplicației din lista PlayOnLinux și alegerea opțiunii “Remove”
PlayOnLinux este totuși mai mult decât o interfață. PlayOnLinux include scripturi bash care vor creea un mediu setat în amanunt și verificat pentru fiecare aplicație, joc instalat din lista de programe suportate. Pe lângă cele 10 scripturi oficiale, în PlayOnLinux poate fi permisă folosirea unui depozit de scripturi produse de membrii comunității, care aduce peste 50 de alte scripturi ce ajută la instalarea corectă a aplicațiilor și jocurilor, dintre acestea din urmă amintind “Call of Duty 2″, “Max Payne 2″, “Soldier of Fortune”, și “World of Warcraft”.

În afara scripturilor pentru jocuri, spuneam că există și un set de scripturi numit WorkOnLinux, care creeaza mediul de instalare liber și gratuit pentru aplicații Windows cum sunt Blender, Google SketchUp, Safari, și Winrar.
În cazul în care aplicația pe care o doriți nu este de găsit în lista de scripturi, nu este o problemă, PlayOnLinux are de asemenea un script numit LiveInstall care ajută la instalarea aplicațiilor sau jocurilor noi sau mai speciale dar și folosirea împreună cu utilitare cum sunt WineBooster, WineMaster, sau WineConfig. Aceste utilitare sunt disponibile în meniuri fiind instalate odată cu PlayOnLinux.
Cu ajutorul acestor utilitare se pot modifica și customiza diverse opțiuni de funcționare a Wine cum ar fi configurări speciale de sunet, video, etc. Tot cu ajutorul acestora, se poate selecta și instala o anumită versiune de DirectX sau de .Net pentru fiecare aplicație în parte și de asemenea se poate folosi WineGit pentru a compila și instala versiuni noi ale Wine din depozitele Git. Tot cu ajutorul acestor utilitare, se poate modifica tema Wine, se pot edita registrii Windows, iar la sfârșit se pot simula restartări ale sistemului pentru a face pe plac Windows-ului după instalări.
PlayOnLinux
PlayOnLinux
Din meniul de setări, se pot rula o serie de teste pentru a vedea cât de avansat este suportul grafic, cum ar fi: Glxgears, Glxmulx, și GlxTinou. De asemenea, după cum spuneam și mai sus, tot din acest meniu se pot activa și dezactiva depozitele comunității.
O altă particularitate importantă este că se poate selecta pentru fiecare program pe care îl dorim instalat, o versiune separată de Wine, astfel se reduc problemele de compatibilitate între diferitele versiuni Wine.
Siteul PlayOnLinux  (http://www.playonlinux.com) furnizează pachete de instalare pentru Debian, Mandriva 2008, Fedora 7 dar și pachetele tar.gz pentru compilarea și instalarea locală.
PlayOnLinux are următoarele cerințe de software pentru a rula (cel puțin  până la versiunea 3.6):
1. Wine
2. Bash
3. Python > 2.4
4. Wxwindows bindings for Python > 2.6
5. Lynx
6. xterm
7. unzip
Una peste alta, cu plusurile și minusurile sale, PlayOnLinux este cel mai promițător utilitar pentru instalarea programelor DOS și Windows pe sisteme Linux. Scripturile furnizate de comunitate se înmuțesc de la o lună la alta, fapt care face din PlayOnLinux un program care se merită ținut instalat și folosit pentru a rula aplicațiile Windows.
Pagina proiectului PlayOnLinux.
Pagina de descărcare a PlayOnLinux.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s