Pidgin, un client de MI multi-protocol

Posted: 19/07/2010 in Uncategorized
Tags: ,

Pidgin este un client de mesagerie instantanee multi-protocol, multi-cont, disponibil atât pe Linux, cât și pe Windows, puternic și ușor de utilizat. Eu îl folosesc pentru: 3 conturi de Yahoo Messenger, 3 conturi de Google Talk, 1 cont de XMPP, 1 cont de IRC, 1 cont Gadu-Gadu, 1 Cont MSN, chiar și 1 cont Facebook. Contactele pot fi grupate, indiferent de protocol, astfel ca în listă să apară persoane, nu identificatori.
Ceea ce îmi place cel mai mult la această aplicație este că este ușor de utilizat, se focalizează asupra comunicării (și nu asupra protocolului prin care se face aceasta), ține istoricul la un loc și este bine integrat cu sistemul de operare (în cazul meu, un mediu GNOME pe ubuntu).  Este fain să poți să cauți ce ai vorbit anul trecut pe vremea asta cu o persoană (chiar dacă nu mai știi dacă era pe Y!Messenger sau MSN) și totodată să ai agenda de contacte a Evolution sincronizată cu lista de contacte.
Faptul că “merge și pe Windows” este un avantaj în plus, pentru ca mai multă lume să-l cunoască. La noi este destul de popular sistemul de mesagerie de la Yahoo!. Ce poate face Pidgin este text, emoticons, transfer de fișiere. Ce nu poate (încă, până la sfârșitul verii lucrurile se vor schimba) sunt conversații audio/video și foto-sharing.
Pentru fanii terminalului, Pidgin are și o versiune în mod text, denumită Finch. Despre aceasta, în alt articol.
Ultimul release, 2.4.2, deși nu este o schimbare de versiune majoră, are pe lângă corecturi de probleme, două modificări vizibile:
  • opțiune de a închide fereastra de conversație cu ESC (chiar dacă m-am obișnuit cu Ctrl+W, la fel ca în Firefox, nu de puține ori apăsam pe ESC cu intenția de a închide fereastra :D)
  • schimbarea dimensiunii avatarului interlocutorului prin click pe acesta
Pidgin vine, la fel ca Firefox, pe majoritate distribuțiilor de Linux. Pachete pentru anumite distribuții sau binare pentru windows, cât și sursele complete se găsesc la: http://pidgin.im/download/.
Pentru mai multe informații, capturi de ecran și noutăți despre Pidgin consultați site-ul oficial: http://pidgin.im.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s