Shutter – Utilitar pentru capturile de ecran

Posted: 18/07/2010 in Uncategorized
Tags:

Fie că am vrut să arătăm cuiva poza și icoanele de pe ecran sau că am vrut să arătăm un mesaj apărut la un moment dat, toți am avut nevoie de un utilitar pentru capturi de imagine după ecranul computerului.
Utilizatorii curenți ai sistemelor de operare Linux vor enumera cu siguranță o mulțime de aplicații pentru lucrul ăsta, cum ar fi utilitarul intern al GNOME, sau KSnapshoot al KDE dar și aplicații mai complexe care oferă și funcții de editare a imaginilor capturate. Toate acestea, sunt aplicații robuste, cu puține bug-uri, rapide și ușor de folosit, dar uneori, mai ales pentru cei a căror activitate cere multe capturi de ecran, devine o necesitate un program mai complex pentru capturile de ecran.
Shutter asta este – o aplicație complexă pentru captura de ecran, făcută să folosească celor care au nevoie de o soluție de folosit uzual. Shutter nu este o aplicație total nouă, poate mulți dintre voi au apucat să lucreze în trecut cu GScrot… ei bine Shutter este urmașul lui GScrot. Ajunsă la varianta 0.80.1, această aplicație oferă un pachet de soluții de captura ecran cu multe facilități interesante.
De la început, se va vedea că Shutter este o aplicație foarte ușor de utilizat, fiind foarte intuitivă. Butoanele principale, în număr de șapte permit o captură a unei selecții de ecran, a întregului ecran, a unei ferestre sau a unei bucăți dintr-o fereastră și o opțiune interesantă, a unei pagini web. Ultimele două butoane permit editarea și exportul sau urcarea pozei finale pe un server, fie el ftp sau un server de găzduire de imagini.
Când sunt făcute mai multe capturi, acestea se așează frumos în taburi sub bara principală de butoane, navigarea între capturi devenind astfel foarte ușoară.  Primul tab este întotdeauna cel care prezintă sumarul sesiunii de lucru, câte capturi s-au făcut, și ofera posibilitatea de a naviga între ele.

Până ce o captură va fi exportată, tabul în care aceasta apare va avea pe lângă numărul capturii și ora, minutul și secunda când aceasta a fost făcută, fapt care poate ajuta la compararea mai ușoară între două capturi ale aceluiași ecran.
Meniul de preferințe, oferă posibilitatea alegerii formatului de export (sunt permise formatele PNG, JPEG și BMP), alegerea directorului în care se vor salva imaginile finale, numele fișierelor, definirea serverelor pe care se pot urca pozele (acum fiind suportată urcarea pozelor pe Ubuntu Pics, Imagebanana și pe  Imageshack) etc.
Facilitățile de editare oferă unelte interne pentru a selecta și/sau sublinia anumite porțiuni din poze, și unelte de bază necesare editării grafice. Nu concurează cu GIMP, dar, face oferă acele funcții care sunt de obicei utilizate atunci când se folosește o captură de ecran. Capturile editate pot fi ușor exportate și în format PDF.
De asemenea, sunt disponibile într-o gamă destul de mare plugin-uri adiacente pentru editare.
Instalarea Shutter:
Utilizatorii Ubuntu vor găsi instrucțiuni de configurare a depozitului Launchpad pentru Shutter aici. De asemenea, pe aceeași pagină sunt și intrucțiunile detaliate pentru instalare.
Arch Linux – pachetele Shutter sunt disponibile în depozitul comunității.
Debian – pachetele oficiale pentru sunt de asemenea disponibile (momentan în distribuțiile unstable și  testing):
Și se pot instala folosind managerul de pachete:
sudo apt-get install shutter
Fedora – Shutter nu putea lipsi din depozitul oficial Fedora și se poate instala cu comanda:
yum install shutter
Pentru alte distribuții puteți verifica pagina de descărcare a Shutter.
Pagina proiectului este: shutter-project.org
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s