Midnight Commander – manager de fișiere cu două panouri

Posted: 17/07/2010 in Uncategorized
Tags:

GNU Midnight Commander este un manager de fișiere cu posibilitate de navigare în două panouri, prietenos și puternic, util atât pentru novici cât și pentru avansați. Are o interfață utilizator prietenoasă și într-o oarecare măsură sigură atunci când efectuați operații cu fișiere într-un sistem Unix, păstrând in același timp puterea liniei de comandă. Programul rulează în terminal sau în consolă. După puțin exercițiu în folosirea programului vă veți întreba cum de ați putut trăi până acum fără el.
GNU Midnight Commander rulează pe sistemele de tip Posix (de tip Unix) precum GNU/LinuxFreeBSDMacOSXSolarisHP-UX și altele. Poate fi, de asemenea, compilat pentru Windows folosind Cygwin.
Deoarece GNU Midnight Commander este un program ce folosește tot ecranul nu funcționează pe terminale emulate, dar funcționează pe orice terminal evoluat (precum vt100). Dacă terminalul dumneavoastră poate lucra cu viemacselm sau pine atunci cu siguranță va funcționa și cu GNU Midnight Commander.

Cerințe

Aveți nevoie de un sistem de tip Posix (compatibil Unix). Dacă aveți Windows trebuie să rulați programul sub Cygwin.
Pentru a putea folosi mausul când rulați programul în consolă aveți nevoie de demonul gpm. Ce este gpm (general purpose mouse) și de unde îl puteți obține puteți afla de la adresa: http://unix.schottelius.org/gpm/.
Dacă rulați programul într-un terminal deschis în mediul grafic desktop nu aveți nevoie de programe suplimentare pentru a folosi mausul.

Licență

Midnight Commander este lansat sub licență GNU General Public License, iar aceasta înseamnă, în mare, că îl puteți copia gratuit, îl puteți modifica și îl puteți distribui, dar nu puteți să impuneți restricții viitoarelor distribuții și aveți obligația să puneți la dispoziție codul sursă.

De unde se poate obține programul

Aplicația poate fi obținută de la adresa: http://www.ibiblio.org/pub/Linux/utils/file/managers/mc/
Dacă nu aveți acces la ftp este bine de știut că majoritatea distribuțiilor Linux precum DebianMandrakeRed HatSlackwareSuseUbuntu, pun la dispoziție programul din arhivele lor de aplicații.

Capturi de ecran

Captura de ecran următoare cuprinde setarea comună a managerului de fișiere, în care panoul din stânga oferă posibilitatea de navigare în arborele de directoare iar în panoul din dreapta este afișat conținutul directorului selectat.
GNU Midnight Commander fereastra principală

GNU Midnight Commander fereastra principală
Captura de ecran următoare cuprinde setarea managerului de fișiere în care în panoul din stânga oferă posibilitatea de navigare in arborele de directoare iar în panoul din dreapta se afișează informațiile despre obiectul selectat.
GNU Midnight Commander panoul din dreapta conține iformațiile despre fișierul selectat.

GNU Midnight Commander panoul din dreapta conține informațiile despre fișierul selectat.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s