Back In Time – salvează informația importantă

Posted: 17/07/2010 in Uncategorized
Tags:

Când cei de la Apple au lansat OS X 10.5, utilizatorii de peste tot au fost plăcut surprinși de felul în care salvarea datelor de pe calculatoarele personale, se făcea… de-a dreptul sexy… odată cu introducerea Time Machine – aplicația de salvare / restaurare a Apple.
Până la acest moment, salvarea datelor se făcea cu ceva transpirație pe marginea terenului, după ce fiecare utilizator își punea de cel putin 5 ori întrebarea “Am salvat oare tot?”, și cu o permanentă frică de a pierde date importante.
Și nimeni n-a fost deranjat de metoda folosită, accea de a obține salvări care implică imagini ale datelor pe o durată mare de timp, cu tot felul de efecte grafice și tranzitii. Ideea de bază, este de a face o salvare mare în faza inițială, apoi de a pune doar bucăți cu diferențele. Conceput, unul simplu și sănătos, a fost implementat de Apple într-un mod de-a dreptul fantastic, demonstrând încă odată că programatorii lor atunci când vor… scot produse ok.
Dar, de ce am vorbit atâta de Apple și de Time Machine? Pentru că acest produs a inspirat și a dus la producerea unei versiuni pentru Linux a acestui produs software. – Back In Time (Înapoi În Timp). După cum se vede, încercarea de a asemăna acest produs cu cel de la Apple este de necontestat.
backintime
Una din marile provocări ale oricărui produs de backup, este să fie cât mai accesibil și mai ușor de folosit de către utilizatorii începători, sau mai neinițiați în lumea IT.

 Back In Time reușeste să facă acest lucru foarte bine chiar, punând la dispoziția utilizatorilor o grămadă de liste derulante și metode de a oferi utilizatorului o imagine cât mai bună asupra a ceea ce vrea să salveze, toate acestea aplicându-se și setărilor referitoare la perioada de păstrare a salvărilor sau frecvența lor, etc.

O altă facilitate foarte utilă, este că poate folosi ca destinație orice dispozitiv atașat. Astfel, un disc extern poate fi la fel de ușor folosit ca și un share NFS (și nu mă refer aici la Need for Speed).
Odată configurate opțiunile de către utilizator, Back In Time se așează frumos în bara sistem, și lasă utilizatorul să își facă treaba fără apăsarea și grija securității datelor. De exemplu, dacă de la ultima salvare programată nu s-a schimbat nimic în structura de fișiere și directoare selectate pentru salvare, Back In Time va sări peste salvarea programată, astfel nu va ocupa resursele sistemului de pomană. Toate aceste decizii le ia fără a deranja utilizatorul, ținând activ un singur proces, responsabil de programări.
Restaurarea
Bineînțeles că nici o soluție de salvare a datelor nu este completă dacă nu oferă și metode de a restaura cât mai repede și mai eficient fișierele în caz de urgență. Back In Time oferă o abordare similară Time Machine dar fără toate brizbrizurile grafice ale acestuia din urmă. Abordarea Back In Time este mult mai sobră, afișând o listă cu datele și orele salvărilor existente, din care permite selecția unui moment din timp la care se dorește restaurarea datelor. Apoi, în partea dreaptă va fi afișata o listă cu directoarele prin care se poate naviga și selecta ce se dorește a fi restaurat. Restaurarea este pentru utilizator un click de dreapta și selecția opțiunii Restore. Simplu și eficient.Un lucru este cert. Folosind Back In Time scăpați de multe bătăi de cap.
Lăsând puțin la o parte interfața și modul de comunicare cu utilizatorul,Back In Time nu reinventează nici roata, nici apa caldă, el se bazează pe rsync, da, tot la rsync ajungem oricum am face 🙂
Ei bine, ceea ce face cu adevărat interesant motorul Back In Time este felul în care combină și compară diferențele dintre diverse momente ale stării datelor în sistem.
Atâta timp cât rezultatele sunt ok, nu cred că cineva se poate plânge că a mai apărut o interfață grafică pentru rsync 🙂
Cea mai mare limitare este legată de faptul ca toată aplicația rulează sub un singur utilizator. Asta înseamnă că se pot salva și restaura doar acele fișiere și directoare la care utilizatorul folosit are drepturi de acces. Asta înseamnă de fapt că nu se pot face salvări ale întregului sistem, însă atâta timp cât nu acesta a fost scopul aplicației, nu prea putem reproșa prea multe. Așadar, aplicația nu este una pentru administrarea serverelor ci mai mult una destinată utilizatorilor individuali.
Dar ca să revenim la componentele aplicației… După cum ziceam, Back In Time este o interfață doar. Motorul intern este rsync (pentru salvări și restaurări), diff (pentru a vedea dacă sunt modificări ce trebuiesc actualizate în salvări) si cp (cineva trebuia să se ocupe și de asta 🙂 ).
Back In Time poate fi descărcată de aici.
Pagina oficială este http://backintime.le-web.org.
De altfel, întregul proiect poate fi găsit in launchpad.net
Instalarea Back In Time
Pentru Ubuntu exista depozite care contin pachetele funcționale pentru Hardy, Intrepid și Jaunty.
Pentru a le accesa, trebuie adăugată următoarea linie în fișierul surselor de actualizare (/etc/apt/sources.list)
Apoi trebuie adăugată cheia GPG:
wget http://le-web.org/repository/le-web.key
sudo apt-key add le-web.key
Pentru a instala în Gnome:
sudo apt-get update
sudo apt-get install backintime-common backintime-gnome
Pentru instalare în KDE4 (>= 4.1):
sudo apt-get update
sudo apt-get install backintime-common backintime-kde4
Fedora
Back In Time este inclus în Fedora.
Mandriva repository
Back In Time este împachetat și pentru Mandriva.
2009.1
Se adaugă depozitarul:
sudo urpmi.addmedia backintime http://www.ohanserv.net/mdv
Apoi e poate instala… în Gnome
sudo urpmi backintime-gnome
Sau în KDE4
sudo urpmi backintime-kde4
2010.0
Este deja disponibil în cooker.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s