Glide OS. Sistem de Operare Online

Posted: 13/07/2010 in Uncategorized
Tags: ,

Despre Glide OS se vorbeşte şi se va vorbi zilele acestea dat fiind că tocmai au lansat o extensie pentru Chrome. Aşa că TechCrunch scrie cu un titlu ce înalţă şi apoi coboară moralul: Google Chrome OS Is Here! Well, Kinda. Articolul, după cum spun şi unii comentatori, e superficial. Autorul scrie după doar o jumătate de oră de “joacă” cu Glide OS şi concluzia lui e “dacă acesta este viitorul intersecţiei dintre  sistemele de operare şi web, atunci eu nu îl aştept”. Am încercat şi eu Glide OS şi din păcate nu am timpul necesar ca să scap de superficialitatea celui de pe TechCrunch. Personal găsesc şi eu urâţel Glide OS, pe alocuri, dar totuşi meritoriu. Să vedem câteva aspecte.
imagine
Mai sus am pus planurile existente actualmente. Planul free este generos, cred eu. Un spaţiu de 30GB nu e de lepădat. Probabil vă veţi întreba: şi cum umplu eu acel spaţiu? Cu upload manual? Desigur, se poate şi aşa, dar interesant e că Glide OS oferă şi un instrument a la genialul DropBox (mamă, recunoscător mai sunt acestui serviciu… e de aur pentru mine). Cu alte cuvinte, mai generos decât DropBox, Glide OS oferă un instrument de

sincronizare între un calculator şi sistemul de operare online. Aplicaţia e disponibilă pentru Windows, Mac şi Linux deopotrivă, iar ultima actualizare e din decembrie 2009. Nu am instalat-o pentru că, pentru moment, DropBox îmi ajunge. Deci Glide OS permite să ai un set de fişiere şi acasă, şi la serviciu, şi apoi oriunde în lume, pentru că o copie e inclusă şi în Glide OS dacă apelaţi la această sincronizare. Disponibilă pe calculatoare, dar şi pe telefoanele mobile (ei bine, la noi interesează aceasta prea puţin).

Dar să vedem Glide OS în sine. Dacă instalaţi extensia Chrome (noutatea de astăzi) veţi avea dintr-un click acces la diversele servicii (dar nu e nevoie de Chrome, ci doar de un navigator bun pe care să meargă flash). După cum puteţi vedea, Glide OS include cam tot ce ar fi nevoie în mod obişnuit: email, socializare, editoare pentru texte şi prezentări (tip PowerPoint), de imagini şi chiar şi video, calendar şi altele. În vârf e pus acel Bin care e…
imagine
… demodat. Taburile… meniurile… brrrr… De nu ar trebui să treci prin ele… Cumva totuşi cred că lucrurile se vor schimba, dat fiind că experienţa multora s-ar putea opri aici după acest prim impact. O pagină destul de prost gândită, cu o curbă mare de adaptare şi cu facilităţile aşteptate lipsă.
imagine
Dacă dăm click pe Desktop lucrurile se schimbă. Începe să arate a sistem de operare online. Avem un desktop frumuşel, cu aplicaţiile comune la îndemână. Pe desktop am acum un fişier care e acoperit de acel cerc multicolorat: ca să elimine click dreapta pe fişier pentru a alege operaţiunile, când dai click pe colţul cu go al iconiţei vezi diversele acţiuni posibile (încă un click şi vezi alte acţiuni posibile). Şi uite aşa, dacă mai şi maximizezi (F11), să nu mai vezi altceva în preajmă, parcă ai fi într-un nou sistem de operare. Doar că interacţiunile îţi deschid ferestre noi (ceea ce într-un fel e bine… dar ruinează experienţa de sistem de operare online).
imagine
Observaţi sus că există un tab Glide HD. Îl vedeţi mai jos. Deja “simţim” harddiskul online, dar să nu uităm că este on the cloud, adică nimeni-nu-ştie-exact-unde. Fişierele, distribuite aiurea online, sunt aici grupate pe directoare pentru ca să ne simţim mai acasă. Evident, avem şi aici posibilitatea importării (documente, muzică, video… ce dorim).
imagine
Şi ca să nu cădeţi în prea mare extaz, iată cum arată editorul de texte, Glide Write. Vai, vai… Parcă un designer din anii 1990 a fost reactivat pentru acest proiect. Şi dacă ar fi doar designul, dar sunt şi buguri urâte…
imagine
Dar să încercăm să privim jumătatea plină a paharului. Aceste experimente bătătoresc calea spre Chrome OS şi alte sisteme de operare online, sperăm cu adevărat solide, funcţionale, practice.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s