Google TV. Google muta televizorul pe internet

Posted: 09/07/2010 in Uncategorized
Tags:

 

De mutarea televiziunii pe internet se vorbeste de cativa ani, dar pana acum nimeni nu a facut ceva in aceasta privinta. Luna aceasta insa, Google a spart gheata prin lansarea Google TV. Acum ramane de vazut cati dintre utilizatorii TV vor alege sa vada emisiunile preferate pe internet.
“Daca exista o poarta spre divertisment pe care oamenii o cunosc si o iubesc, aceasta este televizorul”, incepe comunicatul postat de Google pe blog, pentru a anunta lansarea serviciului Google TV.
Compania care detine cel mai important motor de cautare din lume e constienta ca, in timp ce la nivel mondial exista un miliard de posesori de computere si doua miliarde de telefoane mobile, televizorul are in jur de patru miliarde de privitori. In Statele Unite, potrivit Google, oamenii petrec in medie cinci ore zilnic la televizor, iar cheltuielile anuale pentru publicitatea TV se ridica la peste 70 de miliarde de dolari anual. Iar cum cea mai marte parte din veniturile Google provin din publicitatea de pe internet, analistii considera ca lansarea acestui serviciu reprezinta cea mai buna cale de extindere a companiei pe acest segment.

“O mare parte din divertismentul de care avem parte zilnic ne vine prin intermediul telefoanelor si al calculatoarelor. Ele au ceva ce televizorul nu are: internetul, care ofera oamenilor posibilitatea de a cauta si de a avea acces rapid la continutul dorit. Dar internetului ii lipsesc multe dintre functionalitatile televizorului, in principal experienta de a privi filmele preferate in format High Definition”, continua oficialii Google. Ceea ce aduce nou serviciul Google este, in acest context, reducerea timpului de cautare a programelor si modalitati noi de a personaliza continutul.
Practic, cine vrea sa-si procure Google TV are de ales intre a-si cumpara un televizor compatibil cu platforma Google sau un net-box (minicomputer “set-top box”, care se conecteaza la televizorul clasic).
Pentru lansarea acestui serviciu, Google s-a aliat cu Intel, Logitech si Sony. In prezent, Intel se bazeaza pe piata de electronice pentru consum cu scopul de a creste vanzarile de cipuri Atom, care se gasesc in prezent in netbook-uri si doreste sa introduca cipurile Atom in televizoare, playere Blu-ray si in decodoare TV. Vicepresedintele companiei, Dadi Perlmutter, a afirmat la inceputul acestei luni ca televizorul va deveni incepand din acest an “un dispozitiv ideal pentru accesarea internetului”.
Logitech va dezvolta o tastatura care va functiona ca telecomanda, iar Sony va dezvolta Sony Internet TV, primul televizor din lume cu platforma Google TV, care va fi disponibil in Statele Unite din toamna acestui an. In gama lansata de Sony vor fi incluse un televizor cu o unitate tip “set-top box” ce incorporeaza si o unitate Blu-ray Disc. “Daca Sony nu va lansa cat mai curand acest televizor, Apple o va lua inainte si va prelua conducerea”, a spus Yuji Fujimori, analist in cadrul companiei japoneze Barclays Capital, adaugand ca este insa prea curand sa spuna cum va ajuta noul produs compania Sony.
Prin extinderea noului serviciu, Google va concura cu Yahoo!, TiVo Rovi Corp. si Microsoft Corp. In prezent, pe piata exista televizoare care permit utilizatorilor sa se uite la YouTube, sa vada albume foto online si sa se joace, insa niciunul care sa permita cautarea de continut pe canalele de TV Live.
“Google TV este un semn ca internetul a ajuns dincolo de calculatoare si telefoane mobile, unde Google a patruns deja”, a declarat Kurt Scherf, analist al companiei Parks Associates. Sandeep Aggarwal, un analist la Collins Stewart LLC, este de parere ca in atunci cand consumatorii vor fi pusi sa aleaga intre doua televizoare care vor avea aproximativ acelasi pret, insa dintre ele unul are incorporat si serviciul Google TV, cu siguranta ca il vor alege pe acela.
                                                                                                                                                                         Sursa businessmagazin.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s