Criza a lovit puternic veniturile celor mai mari jucători din IT, însă unele companii au reuşit să-şi dubleze profiturile

Posted: 09/07/2010 in Uncategorized
Tags:

Criza a lovit puternic veniturile celor mai mari jucători din IT, însă unele companii au reuşit să-şi dubleze profiturile

Americanii de la HP şi IBM au reuşit să-şi mărească anul trecut cu rate consistente profiturile nete din România. Asesoft Distribution a făcut cel mai mare profit net dintre companiile de IT controlate de antreprenori români. 

Gigantul american International Business Machines (IBM) a înregistrat anul trecut cea mai mare rată de creştere în euro a profitului net dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală de IT, arată datele financiare depuse de firme la Registrul Comerţului.
IBM România a făcut anul trecut un profit net de 8,8 de milioane de euro, în creştere cu 120% faţă de 2008 în condiţiile în care cifra de afaceri a rămas constantă, în euro, la aproximativ 51 de milioane de euro, deşi piaţa a fost în scădere. Pe lângă furnizarea de echipamente, soft şi servicii IT, IBM are în România şi mai multe centre de servicii care lucrează pentru clienţi internaţionali şi în care lucrează sute de oameni.
O altă companie americană, Hewlett-Packard (HP), a înregistrat în 2009 cel mai mare profit net al unei companii locale de IT, de 9,3 de milioane de euro, în creştere cu 71% faţă de 2008, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Veniturile companiei au scăzut, în schimb, cu 22%, la 47,6 de milioane de euro. Compania are în România atât o organizaţie de vânzări şi marketing, cât şi un business de servicii de externalizare, în care doar în acest an urmează să mai fie recrutate 600 de persoane.
Dintre giganţii americani din IT prezenţi pe piaţa locală, Oracle este cel mai puternic jucător din punctul de vedere al dimensiunii afacerilor, după ce anul trecut businessul companiei a ajuns la 71 de milioane de euro, mai mare decât cel mai mare retailer de IT&C (eMag). Profitul companiei a fost de un milion de euro. La fel ca IBM sau HP, Oracle are un business puternic şi pe segmentul serviciilor de externalizare, pe lângă vânzarea de soluţii IT (soft, servicii etc.). În 2007, Oracle înregistrase în România un profit net de un milion de euro, la afaceri de 35,6 de milioane de euro, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor.
Cele trei companii americane au realizat anul trecut împreună afaceri de 170 de milioane de euro şi un câştig net de aproape 20 de milioane de euro.
Datele raportate în România de cei trei giganţi de IT americani nu reflectă, de regulă, întreg businessul desfăşurat pe piaţa locală însă directorii generali ai subsidiarelor din România nu

comentează, invocând regulile stricte de comunicare ale corporaţiilor, datele de la Registrul Comerţului sau Ministerul Finanţelor.
S&T România, subsidiara locală a grupului austriac S&T, cel mai mare furnizor de servicii şi soluţii de IT din Europa Centrală şi de Est, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 48 de milioane de euro, în scădere cu 20% în euro faţă de anul precedent, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Profitul net al companiei a scăzut de la 2,1 de milioane de euro în 2008 la 0,3 mil. euro anul trecut, potrivit sursei menţionate. Ca şi în cazul HP, IBM şi Oracle, nici datele financiare raportate de S&T pe plan local nu reflectă întreg businessul generat de companie.
Asesoft Distribution, companie deţinută de oamenii de afaceri Sebastian Ghiţă şi Iulian Stanciu, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 96,7 de milioane de euro, în creştere cu 10%, şi un profit net de 3,5 de milioane de euro, mai mare cu 85% decât în anul precedent, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Asesoft Distribution a urcat astfel pe primul loc în topul celor mai mari distribuitori locali de IT&C, depăşind astfel compania rezultată din fuziunea RHS şi Tornado, Scop Computers şi Omnilogic.
eMag, cel mai mare retailer de IT&C din România, companie preluată anul trecut de Asesoft Distribution într-un moment critic, a închis până la urmă anul fără pierderi, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Astfel, cele două companii prin care se desfăşoară activitatea retailerului au închis anul cu un câştig net de 36.296 de euro, faţă de un profit net de aproape 700.000 de euro cu un an în urmă. După preluarea pachetului majoritar de acţiuni al eMag, Iulian Stanciu a devenit directorul general al eMag, renunţând la poziţia similară de la compania de distribuţie.
SIVECO, cel mai mare producător local de software, a înregistrat anul trecut afaceri de 51 mil. euro, în scădere în euro cu 22%. Profitul net al companiei a scăzut de la peste 3 mil. euro în 2008 la 0,9 mil. euro anul trecut, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

                                                                                                                                      Sursa zf.ro
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s