Cat de in urma suntem cu conectarea la internet?

Posted: 09/07/2010 in Uncategorized
Tags:

 

Gradul de penetrare a serviciilor de internet depaseste cu mult pragul de 50% din populatie in multe dintre pietele dezvoltate din lume. Pentru noi insa va mai dura probabil zece ani pana cand vom ajunge la pragul respectiv.
Insulele Malvine par a fi un mic paradis nu doar pentru turisti, ci si pentru furnizorii de servicii de internet, care au reusit sa acopere 93% din populatie. La fel este si cazul Islandei, unde nivelul de penetrare al internetului depaseste 90%. E adevarat, vorbim de un numar infim de 3.000 de locuitori in cazul insulelor, respectiv de putin peste 300.000 in Islanda. Dintre tarile dezvoltate din lume insa, Suedia pare a fi cea mai avansata din punctul de vedere al accesului la internet, dat fiind ca aproape 88% dintre cei noua milioane de locuitori au acces online, conform ChartsBin.com – nivel in jurul caruia se plaseaza, de altfel, toate tarile nordice.
Internetul este folosit de mai mult de jumatate dintre locuitori doar in 25% din tari, restul, in majoritate covarsitoare, avand un grad de penetrare chiar mai mic de zece procente din populatie. Romania este undeva la mijloc. Cu 7,35 de milioane de utilizatori de internet anul acesta, potrivit unor estimari recente ale International Telecommunications Union si Euromonitor International, piata noastra, aproximata la 200 de milioane de euro anul trecut, a depasit un grad

de penetrare a internetului de 30%. Pana in 2018, proportia se va apropia de jumatate, in conditiile in care peste 9,2 milioane de romani ar putea sa aiba acces atunci la net.

Dincolo de statistici si estimari pe termen lung, mai ales in conditiile in care cifra in sine a utilizatorilor de internet este de multa vreme un subiect de dezbatere, variind in functie de metodele de contorizare, potentialul de crestere al pietei este lesne de sesizat. Aproape doua treimi dintre romani nu au intrat niciodata pe net, potrivit constatarilor Comisiei Europene, si numai in aproximativ 20% dintre gospodariile din mediul rural se gaseste un calculator conectat. “Internetul de mare viteza va impinge in sus piata telecom”, sustine Ovidiu Ghiman, directorul de strategie si dezvoltare a afacerii din cadrul Romtelecom, cu argumentul ca ofertele devin din ce in ce mai accesibile in batalia operatorilor pentru clienti – RCS&RDS, Romtelecom si UPC impart peste doua milioane dintre cele 2,65 milioane de conexiuni de mare viteza la internet, conform ANCOM, restul fiind disputate intre peste 1.000 de furnizori alternativi din tara.
Pe langa cresterea vitezelor de acces, diminuarea tarifelor lunare pentru internet este unul dintre elementele cheie din strategia operatorilor de servicii de internet pentru a castiga utilizatori deveniti tot mai sensibili la factorul pret. Astazi, costul unui abonament de baza pentru internet este situat in jurul a 5 euro, sensibil mai mic decat suma platita in urma cu cativa ani. RCS&RDS, spre exemplu, ofera servicii de internet incepand cu sapte euro pe luna, Romtelecom aplica tarife cuprinse intre trei si noua euro, iar abonamentele UPC variaza intre 5,5 si 13 euro. Mai mult, Romtelecom a decis sa vanda acelasi serviciu la preturi diferite, in functie de competitia existenta intr-o anumita localitate, adaptand astfel oferta in functie de specificul regional.
“Focusul pentru acest an este internetul, zona in care va fi concentrata o mare parte a investitiilor de 30 de milioane de euro planificate pentru 2010”, spune Severina Pascu, directorul financiar al UPC, observand ca piata cere viteze din ce in ce mai mari la preturi cat mai reduse.
Intre timp, o expansiune poate mai puternica va cunoaste in urmatorii ani internetul mobil, pe masura ce numarul clientilor de telefonie mobila si al posesorilor de mobile cu acces la internet este tot mai mare. “2010 va fi anul internetului mobil”, aprecia nu demult Dan Virto-peanu, directorul general al Voxline Communication. In acest caz, gradul de penetrare este aproape comparabil cu cel al internetului fix, ajungand la o medie de aproximativ 20 de procente, daca sunt luate in calcul datele anuntate anterior de Orange si Vodafone – 22%, respectiv 17,2% de utilizatori de internet mobil in Romania, din numarul total de 29 de milioane de abonamente si cartele de telefonie mobila, mult peste nivelul populatiei. Iar daca estimarea ca unul din trei romani va intra anul acesta online prin intermediul telefonului mobil se adevereste, internetul fix ar putea fi chiar depasit. 
                                                                                                                                                            Sursa businessmagazin.ro
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s