Peppermint, noul membru light al familiei Linux

Posted: 04/07/2010 in Uncategorized
Tags:

Ai un calculator de generatie mai veche si nu te induri sa-l trimiti la casat? Esti nostalgic si destul de atasat de lucrurile tale, incat nu vrei sa-ti faci un upgrade? Sau pur si simplu criza este mult prea sufocanta pentru a-ti permite un sistem nou? Nicio problema. LINUX este solutia si mai ales distributiile light, care scot ce este mai bun dintr-un sistem altfel considerat ca fiind depasit.
Pana acum aveam Lubuntu si Xubuntu, distributii din familia Ubuntu care folosesc mediile grafice lightweight LXDE si XFCE. Fiecare in parte necesita o abordare speciala si nu face obiectul acestui material.
Peppermint insa este o alternativa mai mult decat viabila la cele doua de mai sus. Cand spui Ubuntu si Mint laolalta deja ai ingredientele pentru un

sistem de operare fiabil si performant. Adaugi LXDE ca mediu grafic si pachetele de programe din baza Ubuntu si astfel ai, in opinia mea, un sistem light cu adevarat bun.

Potrivit site-ului oficial peppermintos.com aflam ca sistemul functioneaza pe calculatoare i386 si AMD64, cu un minim de 256 MB de RAM si un spatiu pe hard disk de doar 4 GB.
Kernelul Linux folosit este 2.6.32, driverul video Xorg 7.5 si mediul grafic LXDE reprezinta suportul de baza pentru Peppermint, acesta instalandu-se in doar cateva minute dupa un USB HDD.
Ca la orice distributie Linux conexiunea la internet este cea mai importanta si Peppermint nu face exceptie, fiind detectata automat. La fel sunetul si partea grafica default. Un prim plus, pe care il intalnim de altfel si la fratele mai mare Linux Mint, este flash-ul pentru video, fisierele de tip youtube putand fi accesate fara probleme inca din LIVE CD.
Peppermint vine cu o serie de programate utile instalate, cap de afis, ca la orice distributie LINUX, fiind browser-ul Mozilla Firefox. Pe partea de internet sistemul vine cu celebrele Prism, legatura catre Facebook fiind deja instalata.
Pe partea de office nu avem instalat din start Open Office, asa cum suntem obisnuiti la Ubuntu sau Linux Mint, dar avem in schimb suita Google: Calendar, Docs, Reader si Mail.
Capitolul Multimedia este foarte bine reprezentat, cel mai bine chiar, programe precum Exaile (muzica), GNOME MPlayer si Hulu (video), un program special pentru Youtube si soft-ul Xfburn pentru scrierea de cd-uri si dvd-uri.
In afara acestora, Peppermint are un Software Center foarte bogat, toate pachetele necesare putand fi instalate de aici in cele mai usor mod cu putinta.
Peppermint instalat foloseste doar 128 MB din memoria RAM, iar procesorul, indiferent de puterea acestuia, functionea foarte light.
In prima saptamana de la lansarea care a avut loc la inceputul lunii mai au fost descarcate nu mai putin de 25.000 copii cu Peppermint OS, potrivit site-ului desktoplinux.com
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s