openSUSE 11.3 – Primele impresii

Posted: 30/06/2010 in Uncategorized
Tags:

https://i0.wp.com/www.osn.ro/wp-content/uploads/opensuse-logo.jpgPrimul milestone al openSUSE este disponibil publicului. Împreună cu rc-ul KDE 4.4 și integrarea excelentă a aplicațiilor GTK precum Firefox, openSUSE oferă cea mai puternică experiență KDE posibilă în momentul de față.
Pentru cei care folosesc deja o versiune recentă a KDE, precum 4.3.5, cel mai probabil, aceștia nu vor sesiza mari diferențe între aceasta și versiunea următoare ei, 4.4. Modificările majore în această versiune se află ”sub capotă”, incluzând nenumărate bugfix-uri și optimizări. Totuși există câteva modificări subtile, cum ar fi interfața Plasma pentru netbook-uri. KDE a parcurs un drum lung de la lansarea versiunii 4.0 și până la 4.4 care, se pare că va reprezenta cea mai mare realizare pentru acesta în 2010.
Versiunea actuală continuă să primească actualizări utile la intervale regulate de timp, în timp ce dezvoltatorii continuă să lucreze la versiunea majoră următoare, îmbunătățind în permanență codul și adăugând câteva facilități noi. În mod natural, desktopul KDE va beneficia și din prisma utilizării Qt și a aplicațiilor existente sau viitoare realizate sub această platformă și va deveni în timp un mediu tot mai bogat și atractiv pentru utilizatori.
Printre îmbunătățirile majore incluse în KDE 4.4-rc1 se pot enumera următoarele:
* Framework-ul de căutare semantică Nepomuk:
viteză ridicată datorată unui nou backend de stocare, împreună cu o nouă interfață de interacțiune cu baza de date Nepomuk pentru utilizatori. Vedere de ansamblu temporală a fișierelor, facilitând astfel regăsirea ușoară a fișierelor folosite în trecut.* Cizelarea desktop-ului Plasma. Multe elemente din interfața de utilizator au primit o atenție mărită din partea dezvoltatorilor și desenatorilor. Noul explorator widget oferă o experiență mai bogată pentru administrarea widgeturilor de desktop. Widgeturile Plasma pot fi acum partajate cu alți utilizatori prin rețea, iar modul de manipulare a dispozitivelor de stocare în shell-ul de desktop a fost eficientizat.
* Au fost adăugate aplicații noi de la Blogilo, un client de blogging, Cantor și Rocs, două aplicații științifice pentru matematică avansată și teorie grafică. Vizualizatorul de imagini Gwenview și
managerul de fișiere Dolpin au fost îmbunătățite.
* Platforma de dezvoltare KDE adaugă noul framework pentru autorizări KAuth pentru escaladarea ușoară și securizată a privilegiilor, suport pentru scannere pe platforma Windows, precum și integrarea primele piese din popularul motor de randare webkit.
Interfața pentru administrarea widgeturilor (sau plasmoidelor) a fost îmbunătățită foarte mult. Până acuma, când un utilizator voia să adauge un widget, computerul îi prezenta o listă într-o fereastră în care acesta trebuia să caute pe cel dorit. În această interfață, drescrierile erau întotdeauna ascunse, iar obiectele relativ greu de găsit. În noua versiune, sarcina de adăugare a unui widget nou crează o bandă tip ribbon, unde sunt grupate plasmoidele disponibile și utilizatorul poate derula lista în timp ce prin plasarea cursorului deasupra unui element, returnează o descriere detaliată.
Activitățile desktopului. Utilizatorii pot avea acum mai mult decât un widget pe desktop, aceștia pot adăuga o activitate la desktop însuși. Există câteva activități la alegere: desktop-ul de bază, care oferă un widget în care utilizatorul își poate grupa icoanele; Newspaper, care afișează widgeturilor pe două coloane; Folder View, cu desktopul tradițional; și Search and Launch pentru netbookuri.
De asemenea, întreaga experiență Plasma a fost rafinată. Accesarea Cashew realizează un efect vizual plăcut asupra widgetului. Adăugarea și închiderea widgeturilor este de asemenea acompaniată de animații drăguțe.
Per general, experiența utilizatorului cu Plasma 4.4 este impresionantă. Totul rulează foarte repede și efectele sunt foarte plăcute. Utilizatorii care trec de pe Vista sau Windows 7, interacțiunea cu computerul li se va părea mai familiară, în special, comparativ cu desktopul GNOME.

Această versiune a KDE va introduce și utilizatorilor de netbook-uri, mult așteptata interfață Plasma. Astfel, în setările personale de desktop, utilizatorul va putea seta spațiul de lucru fie ca format Desktop, fie ca Netbook. Această modificare va rearanja instant desktopul, eliminând bara de aplicații și înlocuind desktopul cu butoane prin care se pot încărca diferite aplicații. Acestea sunt grupate pe categorii, similar meniurilor programelor tradiționale, iar plasarea cursorului asupra unui element va oferi o descriere detaliată despre fiecare aplicație sau categorie.
Desktopul de netbook conține interfața de bază pentru lansarea aplicațiilor, denumită “Search and launch”, care permite utilizatorilor încărcarea programelor și căutarea rapidă a diferitelor elemente, iar aplicațiile care rulează la un moment dat pot fi accesate printr-o legătură aflată în colțul dreapta sus al ecranului (sau via Alt+Tab, desigur).
Adițional, există un extra-desktop denumit Page one, dedicat “vieții online” și include elemente precum știri, vremea, opendesktop și baza de cunoștințe (knowledge base). Desigur, toate aceste plasmoide sunt complet configurabile, însă – din păcate – toate aceste elemente ocupă o mulțime de spațiu, poate prea mult spațiu care nu este disponibil pe ecranele mici ale netbook-urilor. Dar, probabil că toate aceste deficiențe vor fi corectate în timp.
Navigatorul de internet de bază cel mai utilizabil sub platformă KDE rămâne în continuare Firefox. Introdus în versiunea 11.2, versiunea modificată pentru openSUSE arată mai degrabă a aplicație Qt. Însăși interfața, setările de configurare și toate celelalte ferestre folosesc stilizare Qt.
Și OpenOffice.org este resimțit ca o aplicație Qt nativă, precum și GIMP. La fel ca la Firefox, interfața arată aparent Qt, iar pachetul office folosește de asemenea, managerul de fișiere Dolphin, în locul celui propriu.
KDE Live CD include un ghid “KDE Quick Start” pentru asistarea utilizatorilor mai puțin inițiați în descoperirea elementelor componente ale desktopului. Este un document excelent și ușor de parcurs care explică KDE pe înțelesul tuturor, oferind multe sfaturi practice.

Alte îmbunătățiri aduse de acest milestone al openSUSE sunt, după cum ne puteam aștepta, actualizarea versiunilor aplicațiilor majore și componentelor disponibile:
* Linux kernel 2.6.32
* Firefox 3.6
* OpenOffice.org 3.2-beta4
* K3b 1.69
* Amarok 2.2.2
* Digikam 1.0.0
Dar și o actualizare pentru Zypper, managerul de pachete al openSUSE, prin care comunitatea openSUSE are acces la o mulțime de repository-uri adiționale. Acestea includ deseori pachete oficiale pentru ultimele versiuni ale aplicațiilor majore precum OpenOffice.org sau KDE. openSUSE oferă de asemenea instalări tip One Click, serviciul online de build și interfața grafică pentru unealta de configurare YaST.
Cu toate acestea reunite, versiunea 4.4 a KDE și integrarea aplicațiilor GTK într-un mediu Qt, fac din openSUSE o distribuție persuasivă. Versiunea finală nu va apărea decât în Iunie, dar dacă acestea sunt semne a ceea ce urmează, atunci se pare că va fi un release fantastic. Deja versiunea stabilă curentă openSUSE 11.2 este un produs remarcabil.

În sfârșit, exista o distribuție care oferă o senzație de interacțiune unitară, arată bine și se integrează și mai bine cu fiecare componentă. Nici o altă distribuție nu integrează asa de bine aplicații GTK în KDE4 precum openSUSE, iar cu ultimele versiuni și inovațiile și îmbunătățirile din fiecare, openSUSE devine fără greșeală aproape cea mai bună.
UPDATE: În România există grupul de utilizatori SUSE/openSUSE cu prezență web la adresa http://www.suseromania.ro/ , aceasta fiind o sursă utilă de informare și documentație în limba română pentru cei atrași de aceasă distribuție.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s