Includerea unui computer Ubuntu într-un domeniu Windows

Posted: 30/06/2010 in Uncategorized
Tags:

Una din marile probleme ale interoperabilității dintre sistemele Linux și Windows a fost reprezentată de imposibilitatea până nu demult a alăturării de sisteme Linux în domenii Microsoft Windows. Ulterior s-au dezvoltat standarde și modalități pentru a realiza acest lucru (vezi Samba), dar toate au fost departe de a oferi utilizatorului obișnuit ușurința de a realiza acest lucru.

Infrastructura a foarte multe companii din întreaga lume, de toate mărimile, se bazează și pe utilizarea de domenii Windows. În toate companiile, una dintre priorități – mai ales în ultima perioadă – este și reducerea costurilor și cheltuielilor informatice, așadar, multe dintre ele au optat și pentru folosirea de computere cu sisteme de operare Linux. Dar, în numeroase cazuri, apăreau probleme sau era dificilă integrarea acestora în mediile Active Directory.
De curând, a apărut o nouă unealtă pentru a facilita la maxim integrarea unui sistem Linux în mediu AD. Și se pare că este foarte promițătoare. Mulțumită Likewise-Open5 (http://www.likewiseopen.org/), dificultatea integrării devine aproape nulă.
În următoarele rânduri vom exemplifica includerea unui sistem Ubuntu într-un domeniu Windows via Likewise-Open5.
Instalarea
Instalarea Likewise-Open5 este foarte simplă. Ea se poate realiza atât în mediu grafic cât și prin linie de comandă. Noi vom folosi varianta a doua. Așadar, pentru instalare trebuie să aveți deschisă o fereastră terminal în care specificați următoarea
comandă:
sudo apt-get install likewise-open5
Această comandă ar trebui să rezolve toate dependințele necesare și să pregătească mașina pentru a fi integrată în domeniu.

Date necesare

Pentru a conecta un sistem la un domeniu, vom avea nevoie de următoarele informații de bază:
Numele de domeniu: Acesta este numele complet al domeniului în care vrem să includem sisemul (FQDN).
DNS: Recomandat, puteți folosi DNS-ul din domeniu dvs. sau puteți apela la servicii precum OpenDNS.
Acces: Trebuie să dispuneți de un cont care are permisiuni pentru a adăuga mașini în domeniu.
Adăugarea
Pentru a adăuga mașina în domeniu, în fereastra terminal specificați următoarea comandă:
sudo domainjoin-cli join DOMENIU UTILIZATOR
Unde DOMENIU este domeniul în care se vrea integrarea mașinii, iar UTILIZATOR reprezintă numele utilizatorului care are drepturi pentru a realiza acest lucru.
Vi se va solicita parola de utilizator, iar odată autentificat cu succes, aveți oficial mașina adăugată în domeniul dorit.
Acum vom seta Likewise-Open să folosească acest domeniu ca domeniu de bază. Asta înseamnă că vă veți putea autentifica în domeniu direct din interfața de autentificare Ubuntu. Pentru a realiza acest lucru, deschideți cu un editor text fișierul /etc/samba/lwiauthd.conf și adăugați următoarea linie:
windbind use default domain = yes

Reporniți daemonul cu comanda /etc/init.d/likewise-open restart

Părăsirea
Dacă doriți să părăsiți domeniul, doar specificați următoarea comandă:
sudo domainjoin-cli leave
Sudo
Un lucru pe care îl veți observa este acela că, fiind autentificat în domeniu, utilizatorul dvs. nu are drepturi sudo. Pentru a trece peste acest mic impediment, trebuie să vă autentificați ca utilizator standard și să editați fișierul /etc/sudoers. Însă, în acest moment, veți avea nevoie de ceva mai multe informații despre domeniu. Trebuie să știți numele grupului în care este membru numele dvs. de utilizator. Cel mai probabil, acesta va fi Users. Dacă nu, trebuie să contactați departamentul dvs. de IT, iar ei vă vor specifica acest lucru.
În fișierul /etc/sudoers, căutați această linie:
#Members of the Admin group may gain root privileges and do the following:

și adăugați imediat după următoarea linie:
%DOMENIU\\GRUP ALL=(ALL) ALL
Unde DOMENIU reprezintă numele domeniului din care faceți parte, iar GRUP este grupul din care face parte numele dvs. de utilizator. Acum vă puteți autentifica din nou în domeniu, iar utilizatorul dvs. va avea și drepturi de sudo.
Likewise-Open5 este disponibil și pentru sistemele Apple.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s