Cum să setați și folosiți Remote Access pe Ubuntu

Posted: 30/06/2010 in Uncategorized
Tags:

https://i0.wp.com/www.osn.ro/wp-content/uploads/realvnc-ubuntu1.pngAm acasă un sistem desktop cu Ubuntu pe care îl folosesc ocazional și ca server. Majoritatea lucrurilor le realizez de pe laptop, dar câteodată am nevoie să verific ceva sau să lucrez pe desktop. Aș putea să părăsesc laptopul și să mă așez în fața desktop-ului, pregătit de lucru, sau aș putea folosi în schimb Remote Desktop. Se pare că este chiar simplu de utilizat și nu necesită instalarea de software suplimentar altceva decât cu ce vine deja Ubuntu.Curent, în acest ghid, folosesc Ubuntu 9.10, sau Karmic Koala. Totuși, acești pași ar trebui să funcționeze în același fel și pe alte versiuni de Ubuntu. Cel mai mare plus acordat modului în care echipa Ubuntu a implementat configurarea Remote Desktop este reprezentat de faptul că sunt necesare doar câteva click-uri pentru a accesa facilitatea. Există câteva moduri în care operează sistemul Remote Desktop. Cel mai simplu mod este sistemul deschis – fără parole, fără cereri de
autorizare. Doar se accesează mașina prin rețea. Celelalte moduri permit metode mai sigure de acces și protejare a computerului personal cum ar fi protecția prin parole și/sau cereri de autorizare.
Să vedem în continuare cum putem dispune de cea mai simplă configurare – cea fără parole. Accesați meniul Ubuntu -> System -> Preferences -> Remote Desktop.

Fereastra de preferințe pentru Remote Desktop va fi afișată pe ecran. Bifați primele două căsuțe din dreptul ‘Allow others to view your desktop‘ și ‘Allow others to control your desktop‘. Lăsați restul căsuțelor debifate. Apăsați Close și gata, vă puteți conecta la sistem. Lansați un client Remote Desktop de pe alt computer din aceeași rețea cu sistemul Ubuntu. Ar trebui să puteți folosi orice client VNC pentru a accesa sistemul dvs. Ubuntu via Remote Desktop de pe computerul dvs. de la distanță.

Pentru a vă putea conecta de pe un computer la distanță trebuie să aveți în vedere două lucruri. În primul rând, trebuie să vă asigurați că sistemele sunt în aceeași rețea, fie ea prin fir sau fără. În al doilea rând, aveți nevoie de un client VNC. Există câteva opțiuni disponibile atât pe Linux cât și pe Mac OS și Windows. Real VNC este o opțiune bună pentru utilizatorii de Windows. Personal, îmi place să folosesc Chicken of the VNC pe Mac-ul meu. Pentru a realiza conexiunea, lansați clientul de VNC. Introduceți adresa IP a sistemului Ubuntu pe care ați activat suportul pentru Remote Desktop. Apăsați Connect și sesiunea dvs. remote desktop ar trebui să se afișeze într-o fereastră nouă.

A fost simplu, nu-i așa? Este, de asemenea, o metodă cel puțin nesigură prin care este configurat accesul la distanță pe sistemul Ubuntu, în special dacă vă aflați într-o rețea în care mai există și alți utilizatori conectați. Așadar, haideți să asigurăm accesul prin adăugarea unei parole. Bifați ‘Require the user to enter this password‘ și specificați o parolă la alegere. Acum vi se va solicita parola respectivă de fiecare dată când veți accesa la distanță sistemul Ubuntu.

Puteți seta de asemenea, ca sesiunea Remote Desktop să dispună de drepturi doar de ‘citire’, mod în care veți putea doar vizualiza ce se întâmplă pe sistemul Ubuntu de pe un computer la distanță, dar nu îl veți putea controla. Pentru asta, va trebui să debifați opțiunea ‘Allow other users to control your desktop‘. Acum sesiunile remote vor fi doar în regim de vizualizare.

Traducere şi adaptare după un articol simplehelp.net

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s