OpenOffice, alternativa GRATIS pentru Microsoft Office

Posted: 22/06/2010 in Uncategorized
Tags: ,

Articolul de azi este dedicat suitei de software pentru birou OpenOffice.org, o soluţie la care apelez cu încredere de ani buni şi care m-a atras prin simplitate, eficienţă şi nu în ultimul rând, fiindcă spre deosebire Microsoft Office care costă (şi nu puţin), OpenOffice.org este liber.

Am discutat despre ce înseamnă software liber, iar în acel articol cred că am surprins aspectele esenţiale. Altceva vreau acum să lămurim încă din start, înainte de a trece
la prezentarea propriu-zisă, şi anume motivele pentru care am folosit / şi folosesc în continuare OpenOffice.org, în ciuda faptului că am şi licenţă pentru Microsoft Office.
Pentru mine, OpenOffice.org NU este doar o alternativă gratuită la Microsoft Office, iar o comparaţie între cele două pachete o consider relevantă şi nici de ajutor. Ştiu că există o tendinţă (aproape obsesivă) de analiza plusurile şi minusurile acestei suite, raportându-ne la „big brother” Microsoft, dar haideţi să facem un pact: pentru următoarele minute, subiectul discuţiei îl constituie OpenOffice.org.

Ce conţine suita OpenOffice.org ?

Dacă până acum am vorbit despre suita OpenOffice.org luată per-ansamblu, a venit momentul să vedem conţinutul acestei colecţii de aplicaţii de software pentru birou, şi fără să mai pierdem timpul, vă spun că cele şase componente principale sunt: Writer, Calc, Impress, Draw, Base şi Math. Lor li se adăugă Chart, Media Player, Gallery, QuickStarterşi Basic, sau aşa numitele componente locale. Deloc de neglijat sunt şi EXTENSIILE care se pot adăuga, pentru a oferi facilităţi suplimentare. Un exemplu de extensie, care îmi vine rapid în minte, este corectorul ortografic pentru limba română.
Componentele OpenOffice.org seamănă într-o cu cele din suita Microsoft Office, asta datorită şi paletei de culori folosite. Nu ştiu dacă intenţia celor de Sun a fost doar de a facilita migrarea către OpenOffice.org, sau acele culori sunt cu adevărat reprezentative pentru categoria indicată.
openoffice-org-paleta-cromatica
OpenOffice.org nu conţine câte o aplicaţie de sine-stătătoare pentru fiecare componentă, ci fiecare componentă este integrată în aplicaţia în sine. Nu ştiu dacă vă mai aduceţi aminte, dar când am vorbit despre extensia Sun PDF Import, spuneam că indiferent dacă importaţi PDF-ul în Writter, se va deschide OpenOffice.org Draw, aplicaţia selectându-şi automat unealta potrivită. Iar dacă aveţi curiozitatea să verificaţi procesele active, remarcaţi imediat soffice.bin şi soffice.bin, încă o dovadă „a genelor” comune cu StarOffice.

OpenOffice.org Writer

openoffice-org-writerWriter este procesorul de text al suitei OpenOffice.org, în genul lui Microsoft Word sau WordPerfect, iar pe lângă facilităţile standard pe care trebuie să le ofere o astfel de soluţie (verificarea ortografică / gramaticală, găsire / înlocuire, cratimă automată, generarea automată de tabele, ataşarea la e-mail şi altele), Writer pune la dispoziţia utilizatorului şi o serie de şabloane sau stiluri, mai multe metode de paginare (cadre, antet, notă de subsol), permite ataşarea de diagrame, de grafice create în alte componente ale OpenOffice.org, oferă instrumente de desenare incluse, asigură integrarea bazelor de date sau exportul în format PDF.

OpenOffice.org Calc

openoffice-org-calcCalc este o aplicaţie pentru calcul tabelar ce lucrează cu registre (eng. spreadsheets). Registrele constau dintr-un număr de pagini individuale / foi (eng. sheets), fiecare conţinând un bloc de celule ordonate pe rânduri şi coloane. Aceste celule păstrează elementele individuale: text, numere, formule, pe baza cărora se fac calculele şi se determină ce se va afişa pe ecran. Deşi dispune de o gamă largă de funcţii avansate cum ar fi introducerea de formule complexe, posibilitatea importării datelor externe şi realizarea de analize statistice, Calc nu se poate compara cu MS Excel, din cauza limitării numărului de celule şi a problemelor care apar atunci când se manevrează foi de calcul foarte mari.

OpenOffice.org Impress

openoffice-org-impressImpress este un program pentru realizarea de prezentări multimedia, în genul lui Microsoft PowerPoint sau Apple Keynote. Cu ajutorul acestei componente se pot crea cadre ce conţin elemente multiple, incluzând text, liste numerotate sau cu simboluri grafice, tabele, grafice şi o vastă paletă de imagini şi obiecte grafice. Are incluse mai multe unelte, stiluri de predefinite sau stiluri pentru fundal.
Spre deosebire de alte aplicaţii concurente, Impress nu oferă posibilitatea executării acţiunii asociate unui obiect la trecerea indicatorului mausului peste acel obiect şi nu permite nici evidenţierea obiectului la clic sau la trecerea indicatorului mausului peste el, dar în schimb permite exportul prezentărilor în HTML, PDF şi chiar Shockwave Flash (SWF), astfel încât acestea pot fi vizualizate pe orice sistem (indiferent dacă există sau nu un player de flash instalat).

OpenOffice.org Base

openoffice-org-baseBase este componenta care permite crearea şi manipularea bazelor de date. Base a început ca o funcţionalitate de acces la baze de date a celorlalte componente, dar a devenit o componentă separată în OpenOffice.org 2. Trebuie menţionat că Base nu poate deschide bazele de date Microsoft Access ! În schimb, se poate conecta la baze de date externe (MySQL, PostgreSQL, dar şi MS Access).

OpenOffice.org Draw

openoffice-org-drawDraw este un editor grafic vectorial, care vă pune la dispoziţie unelte pentru realizarea de prezentări grafice simple, diagrame, ilustraţii dinamice 3D sau efecte speciale. Componenta, aminteşte mai degrabă de un Corel Draw aflat într-un stadiu incipient, decât de Microsoft Visio.
Draw poate insera un desen sau poate chiar deschide fotografii, pentru editarea cărora există o gamă largă de opţiuni, cum ar fi: ascuţirea (eng. sharp), înceţoşarea (eng. blur), Red/Green/Blue/Gamma (Roşu/Verde/Albastru/Gama), reducerea zgomotului / a erorilor (eng. reduce noise), efectul de solarizare, îmbătrânire, etc.

OpenOffice.org Math

openoffice-org-mathMath este componenta pentru scrierea ecuaţiilor şi formulelor matematice complexe. Editorul de ecuaţii este utilizat doar pentru scrierea ecuaţiilor în forma specifică, evaluarea lor făcându-se cu ajutorul aplicaţiei Calc. Math poate importa formule din alte fişiere şi le poate insera în formula în care se lucrează.

Componente care nu rulează separat

Câteva rânduri mai sus am vorbit despre aceste componente locale. Le recapitulăm: Chart, Gallery, Media Player, Basic, QuickStarter şi Help. Chart (în engleză chart înseamnă diagramă sau grafic) este componenta cu care sunt create şi editate diagramele, Gallery conţine obiecte (imagini şi sunete) care pot fi inserate în documentul activ, OOoBasic este componenta care permite crearea şi editarea macro-comenzilor (macro-urilor) din documente folosind un limbaj de programare foarte asemănător cu Visual Basic, QuickStarter adaugă o pictogramă în system tray, de unde utilizatorul poate accesa rapid componentele din suita OpenOffice.org, în timp ce Help este componenta care oferă ajutor utilizatorului care lucrează cu componentele OpenOffice.org.
Ar mai fi de menţionat, că în timp ce Chart, Gallery şi Media Player se integrează complet în aplicaţia gazdă, Basic şi Help rulează în ferestre separate.

Ce formate de fişier utilizează OpenOffice.org ?

O caracteristică extrem de importantă a suitei OpenOffice.org este aceea că toate aplicaţiile salvează fişierele în formatul OpenDocument, care este noul standard internaţional (ISO/IEC 26300:200) folosit pentru documentele de birou. Acest format, bazat pe Extensible Markup Language (XML), vă permite să vă accesaţi datele cu orice software compatibil OpenDocument.
Concret, fişierele produse de OpenOffice.org sunt nişte arhive comprimate de tip ZIP, în interiorul acestora aflându-se, printre altele, mai multe fişiere XML:
 • meta.xml: informaţii despre document (autorul, data accesului, etc.);
 • styles.xml: stilurile utilizate în document;
 • content.xml: conţinutul documentului (texte, tabele, elemente grafice, etc.);
 • settings.xml: informaţii specifice reglajelor documentului (ca de exemplu lăţimea / înălţimea foii);

Compatibilitatea cu Microsoft Office

OpenOffice.org citeşte (cu unele excepţii, ce-i drept) fişierele WordPerfect, StarOffice, Microsoft Works, respectiv Microsoft Office, unde probleme mai apar la extensiile*.docx, *.xlsx sau *.pptx. Voi reveni însă asupra acestui aspect, într-un material viitor.

OpenOffice.org este disponibil si în limba română. Atat pentru Windows cat si pentru Mac si Linux

Dar dacă tot am atins subiectul Linux, un lucru mai rar pe acest blog, nu trebuie să ratez ocazia să vă prezint un ghid excelent „Cursul Ubuntu desktop”, unde la capitolul IV ni se explică utilizarea aplicaţiilor OpenOffice.org.
De aici nu lipsesc:
 • prezentarea suitei OpenOffice.org;
 • utilizarea OpenOffice.org Writer;
 • utilizarea OpenOffice.org Calc;
 • utilizarea aplicaţiei OpenOffice.org Impress;
 • utilizarea programului OpenOffice.org Draw;
 • utilizarea OpenOffice.org Math;
 • aplicaţii suplimentare;
 • sumarul lecţiei;
 • exerciţii recapitulative;
 • exerciţii practice
În plus, ghidul este disponibil şi pentru descărcat în format PDF, cu menţiunea că există două variante. Una pentru cursanţi (similară a ceea ce găsiţi şi în paginile web) şi alta pentru instructori.

Descărcaţi OpenOffice.org !

Nu pot să închei acest periplu fără să vă invit să descărcaţi şi să instalaţi această suită de software pentru birou. Sistemul de operare sau cerinţele de sisteme nu cred că vor reprezenta un impediment, OpenOffice.org fiind gratuit, liber… şi accesibil tuturor.
Încă şi mai bine. Fanii aplicaţiilor portabile se vor bucura să afle că pot descărca OpenOffice.org Portabil în limba engleză, în olandeză, germană, portugheză, rusă, spaniolă, dar şi în poloneză sau maghiară. NU şi în limba română, capitol la care cei mai drepţi şi mai viteji dintre traci, sunt şi de această dată în contratimp.
Atât pe moment. Sper că cei care n-au încercat până acum OpenOffice.org îi vor da o şansă acestui software. 
     Ubuntu 10.04 LTS, Linux Mint 9 Isadora cat si celelalte distributii de linux bazate pe Debian vin cu versiunea 3.2.0 preinstalata a suitei OpenOffice.org, pentru a updata la 3.2.1 folositi: 
Comanda urmatoare

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s